Voordelen van zon(licht) op huid en lichaam

een aantal voordelen van zonneschijn op een rijtje:

_________ highlights _________

•  Zonlicht heeft een directe invloed op ons hormoonstelsel, doordat endorfine wordt aangemaakt, ook wel het gelukshormoon genoemd 
• Een welbekend voordeel van de zon is dat het de aanmaak van vitamine D stimuleert. 


een aantal voordelen van de zon (op huid en lichaam)

  • Ten eerste heeft zonlicht een directe invloed op ons hormoonstelsel, doordat endorfine wordt aangemaakt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Endorfine is een lichaamseigen stof die pijnonderdrukkend werkt en zorgt voor meer energie en een euforisch gevoel.
  • Niet alleen endorfine, maar ook serotonine en cafeïne worden gestimuleerd bij blootstelling aan de zon. Deze stoffen laten onrust verdwijnen en zorgen ervoor dat je vrolijker wordt. De combinatie van zonlicht en al deze stoffen werkt zelfs als een soort antidepressivum.
  • Naast gelukshormonen beïnvloedt de zon ook onze geslachtshormonen, waardoor we sneller verliefd worden. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat het testosterongehalte van mannen tot wel 30 procent kan stijgen door blootstelling aan zon.
  • Een welbekend voordeel van de zon is dat het de aanmaak van vitamine D stimuleert. Vitamine D is goed voor de opbouw van botweefsel en zorgt er bovendien voor dat calcium uit voeding beter kan worden opgenomen. Verder blijkt dat een hoog vitamine D gehalte in het lichaam kan leiden tot minder ontstekingen.
  • Ten slotte blijkt zonlicht goed te zijn voor ons geheugen. Brits onderzoek toonde aan dat het geheugen van mensen die regelmatig in de zon zitten, beter is dan dat van mensen die de zon mijden. Dit komt door de grote hoeveelheid zuurstof die je binnenkrijgt door de zon, waardoor zenuwcellen in de hersenen krachtig worden gestimuleerd.

vraag & antwoord over de zon

Kan ik mezelf beter niet insmeren met een zonbeschermingsproduct om de positieve effecten van de zon te behouden?
Voor voldoende Vitamine D hebben we genoeg aan 10-15 minuten zonlicht per dag. Word je langer dan 15 minuten blootgesteld aan zonlicht? Bescherm jezelf dan altijd met een SPF om een zonverbranding te voorkomen! Let op: je hoeft niet bewust in de zon te zitten om aan je 15 minuten per dag te komen! Ook wanneer je op kantoor zit of auto rijdt tellen de minuten. Achter glas wordt je lichaam namelijk ook blootgesteld aan UV(A)-stralen. Het is daarom aan te raden iedere dag met een SPF te smeren!

Moet ik 's winters onder de zonnebank om een Vitamine D tekort te voorkomen?
Nee, dat is niet nodig. Drie keer per week een kwartier met je handen en gezicht in de buitenzon is voldoende om je Vitamine D gehalte op peil te houden. Bovendien kan een zonnebank alleen Vitamine D leveren als deze genoeg UVB-licht afgeeft. Veel zonnebanken stralen alleen UVA-licht uit. Wanneer je toch een Vitamine D tekort hebt, kun je het beste voedingssupplementen slikken (Vitamine D3). We raden het dus af om onder de zonnebank te gaan.

Kan ik vitamine D uit mijn voeding halen?
Vitamine D is aanwezig in onze voeding, maar niet voldoende voor onze behoefte. Bovendien is ons lichaam slechts in staat om 50 procent van het in voeding aanwezige vitamine D op te nemen. Wanneer je via voeding wat zonneschijnvitamine op wilt doen, eet dan producten van dierlijke herkomst, zoals volle zuivelproducten, eieren, vlees, vette vis (makreel, zalm, haring) en bak- en braadproducten. Verder kun je een vitamine D supplement nemen om te voorzien in je dagelijkse behoefte. Dit is vooral voor zwangere vrouwen en kinderen van belang.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.