Alles wat je dient te weten over SPF

welk SPF-product past bij mijn huid?

_________ highlights _________

• 100% bescherming tegen UV-stralen is spijtig genoeg niet haalbaar. •
• UV-filters kunnen opgedeeld worden in chemische (absorberende) en fysische (reflecterende) filters. •

Er bestaan verschillende manieren om je huid te beschermen tegen de zon. De meest algemene richtlijnen zijn het dragen van bedekkende kledij, een breedgerande hoed, en het vermijden van zonneschijn tussen 12 en 15 uur 's middags. Toch volstaan deze maatregelen niet om zonschade volledig te voorkomen, en omdat we graag voldoende vitamine D binnenkrijgen, is het gebruik van SPF echt cruciaal. Het aanwenden van een crème met SPF is onmisbaar om zowel de onmiddellijke gevolgen van zonnestraling (zoals roodheid, zwelling, en blaren) als de langetermijneffecten (zoals bruin worden, uitdroging, en rimpelvorming) tegen te gaan.

wat is SPF?

SPF staat voor de Sun Protection Factor en is een beschermingsgraad die je huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. SPF geeft aan hoe lang je zonder zonnebrand kunt zonnen wanneer je zonbescherming (zonbeschermingscrème) gebruikt. Hoe lang je in de zon kunt zijn zonder te verbranden, hangt niet alleen af van het aanbrengen van een crème met SPF (en de hoeveelheid die je aanbrengt), maar ook van je huidtype, de stand van de zon, en meer.

PRO TIP! Protection 50 Sport SPF50 biedt uitgebreide zonbescherming en is geschikt voor zowel het lichaam als het gezicht. De formule voelt niet vet aan en trekt snel in, ideaal voor een dagje aan het strand, want voorkomen is beter dan genezen!

welke types SPF bestaan er?

Zonnecrèmes bevatten diverse niveaus van SPF. Dit geeft jou de mogelijkheid om zelf te kiezen hoeveel bescherming je wenst. Belangrijk om te weten is dat SPF alleen bescherming biedt tegen UVB-stralen en niet tegen UVA-stralen! Dit betekent dat SPF beschermt tegen verbranding maar niet tegen huidveroudering. 

wat is het onderscheid tussen SPF factor 30 en 50?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er geen groot verschil tussen zonnecrèmes met een SPF hoger dan factor 15. Ter verduidelijking: SPF 15 biedt 93,3% bescherming, SPF 30 biedt 96,6% bescherming, SPF 50 biedt 98% bescherming. 100% bescherming bestaat niet!

Wist je trouwens dat de term 'sunblock' niet langer mag worden gebruikt? De FDA (Food and Drug Administration) heeft dit onlangs verboden omdat de term de indruk wekt dat het mogelijk is om UV-stralen volledig te blokkeren, terwijl 100% bescherming tegen UV-stralen niet bestaat.

wat is het verschil tussen een chemische en een fysische filter in o.a. zonnebrand?

UV-filters kunnen opgesplitst worden in chemische (absorberende) en fysische (weerkaatsende) filters. Producten met chemische filters worden door de huid geabsorbeerd: ze dringen in de huid. Producten met een fysische filter blijven op de huid liggen, waardoor ze UV-stralen weerkaatsen. Omdat ze niet in de huid dringen, is de kans op huidirritatie kleiner, en ze zijn voornamelijk geschikt voor mensen met een (zeer) gevoelige huid.

PRO TIP! Invisible Physical Defense SPF30 is een dagelijkse crème met Uv-filter. Het zorgt voor fysische breedspectrum bescherming en laat geen witte waas achter waardoor deze geschikt is voor alle huidtinten. 

kun je SPF bij elkaar optellen? Is factor 20 + 30 gelijk aan factor 50?

Het lijkt misschien een slim idee om producten met verschillende SPF-waarden te combineren, maar dit zorgt er niet voor dat je beter beschermd bent tegen Uv-stralen. SPF20 + SPF30 = SPF30, geen SPF50!

zonnecrème zonder schadelijke stoffen, parfum en alcohol

Om een smeerbare crème te verkrijgen, zijn emulgatoren vereist (stoffen die zich aan elkaar kunnen binden). Emulgatoren verminderen de effectiviteit van een SPF, wat betekent dat voor een hogere SPF meer filters nodig zijn. Echter, hoe meer filters, hoe groter de kans op huidirritatie. Dankzij de Oleosome-technologie kan de SPF verhoogd worden zonder de noodzaak van extra filters. Deze technologie maakt gebruik van de kracht van Oleosomen; dit zijn holle zaden van planten. Omdat ze hol zijn, kunnen ze actieve ingrediënten bevatten en dienen ze als een perfecte 'drager' voor UV-filters. Dit vermindert het risico op huidirritatie en zorgt ervoor dat de SPF langer blijft werken. Dermalogica's zonbeschermingsproducten maken gebruik van deze technologie.

bekijk onze spf producten

Weet jij welke SPF jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.