Verbrand door de zon. Wat nu?

Je gezicht verbrand? Ontdek onze tips om zonverbranding te voorkomen én te behandelen

Je gezicht verbrand? Ontdek onze tips om zonverbranding te voorkomen én te behandelen

highlights

• Zonverbranding geeft aan dat de huid beschadigd is door overmatige blootstelling aan UV-stralen. 
• Vervellen na verbranding is een manier van het lichaam om beschadigde cellen, die mogelijk kankerverwekkend zijn, kwijt te raken. 
• Hydrateer en bescherm de huid. 


Bijna iedereen heeft weleens een verbrande huid door de zon. Hoewel we stiekem weten dat dit schadelijk is voor onze huid, willen we vooral graag bruin worden, onze vitamine d graag binnen krijgen en maken ons vaak niet al te druk. Maar is een zonverbranding wel zo onschuldig als we denken, en wat is een verbranding precies? Misschien kan deze informatie je overtuigen om jezelf in de toekomst beter te beschermen.

PRO TIP! Protection 50 Sport SPF50 biedt breedspectrum zonnebrand en is geschikt voor zowel het lichaam als het gezicht. De formule voelt niet vet aan en trekt snel in, perfect voor een dagje strand dus want.. voorkomen is beter dan genezen!

Wat is een zonverbranding?

Een rode huid door zonverbranding geeft aan dat de huid beschadigd is door overmatige blootstelling aan UV-stralen. De huid heeft geeft ons door de rode kleur een waarschuwing dat de huid teveel is blootgesteld aan UV-stralen en dat herstel noodzakelijk is. De eerste indicatie is roodheid, doordat de bloedvaten wijder worden. Vervolgens zal de huid vocht verliezen en dehydrateren, waardoor een trekkerig gevoel kan ontstaan.

Is zonnen veilig?

Naarmate de huid vaker wordt blootgesteld aan UV-stralen, zal deze zich gaan aanpassen aan het UV-licht. Dit kan op twee manieren, namelijk doordat de epidermis (bovenste huidlaag) dikker wordt, of doordat bruining plaatsvindt (pigmentatie). Hoewel een gebruind lichaam in onze samenleving vaak aanbeden wordt, ontstaat het bruiningsproces dus uit noodzaak: het pigment wordt door ons lichaam gebruikt om te voorkomen dat UV-stralen dieper in de huid doordringen en ons DNA beschadigen. Het is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid! Een zongebruinde huid is dus eigenlijk geen ‘gezond kleurtje’, maar bij een bruine huid is er altijd schade aan cellen of DNA opgetreden. Gebruik tijdens het zonnen dan ook altijd een zonnebrandcrème om deze schade te beperken

PRO TIP! Invisible Physical Defense SPF30 is een dagcreme met uv filter dat fysische SPF breedspectrum bescherming biedt en laat geen witte waas achter waardoor deze geschikt is voor alle huidtinten. 

Wanneer de huid veelvuldig en overmatig wordt blootgesteld aan zonlicht kan huidveroudering en hyperpigmentatie plaatsvinden, waardoor lichte of donkere vlekken ontstaan. Het lichaam kan dit oplossen als het slechts om een lichte beschadiging gaat, maar wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan meer zonlicht dan het kan repareren, ontstaat serieuze schade. Hoe vaker je verbrand bent, des te groter is de kans op huidkanker.

Waarom vervelt de huid nadat je bent verbrand?

Je huid vervelt na verbranding om op deze manier de beschadigde cellen kwijt te raken, die mogelijk kankerverwekkend zijn. Omdat gevaar optreedt voor het lichaam, treedt er automatisch een mechanisme in werking dat alle beschadigde cellen zo snel mogelijk afbreekt. Deze massale verwijdering van cellen kan ertoe leiden dat er grote lappen vel van je lichaam kunnen losraken (tip! probeer wel zoveel mogelijk van de velletjes af te blijven!). Deze worden later weer vervangen door nieuwe cellen onder deze huidlaag.

Ik ben verbrand! Wat nu?

Ten eerste moet je gelijk de oorzaak van het probleem aanpakken: ga direct uit de zon! Zorg ervoor dat je huid niet verder aan de zon wordt bloot gesteld zolang deze nog niet is hersteld.

Ontdek onze tips tegen een verbrande huid:

  • Drink voldoende water om dehydratatie tegen te gaan - Dehydratatie gaat vaak gepaard met verbranding. 
  • Neem contact op met de huisarts indien er blaren op de huid ontstaan na zonverbranding. 
  • Om je lichaam te verkoelen kun je een koud bad nemen (zonder badproducten). Dep je huid vervolgens droog in plaats van te wrijven. 
  • Vermijd vettige crèmes, want die kunnen ervoor zorgen dat de huid niet kan koelen, waardoor de verbranding alleen maar erger wordt. Breng liever een verzorgend product aan zoals Calm Water Gel, die de huid kalmeert en blijf uit de hitte en zon. 
    PRO TIP! Calm Water Gel is een water-gel moisturizer die de geprikkelde huid onmiddellijk verzacht en verkoeling biedt. Een must-have voor de rood verbrande wangetjes dus!
  • Gebruik in je huidverzorging producten met ingrediënten als Kruidnagel, Zoethout, Lavendel en Komkommer om roodheid en pijn te verminderen. Gebruik jij een aftersun alleen na het zonnen? Dit product is ook heel goed te gebruiken voor andere doeleinden, zoals na gevoeligheid door scheren, bij een trekkerig gevoel van de huid of als intensieve, verfrissende verzorging voor lichaam en gezicht!

Geef de verbrande huid vooral de tijd om te herstellen. Het is belangrijk om de komende weken zoveel mogelijk uit de zon te blijven en de verbrande huid te bedekken met kleding of een zonbeschermingsproduct met een hoge factor. Onthoud dat de huid alle schade levenslang bijhoudt. Zelfs wanneer je de schade niet kunt zien, blootselling aan UV kan jaren later alsnog voor huidkanker zorgen - het voorkomen van schade door de zon is dus het beste medicijn!

PRO TIP! Prisma Protect SPF30 beschermt de huid tegen schadelijke UV-straling, vrije radicalen schade en luchtvervuiling.

weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Kom er samen met Dermalogica’s Face Mapping® huidanalyse achter wat jouw huid nodig heeft zodat je de juiste skincare producten voor jouw huid kunt kiezen. Onderga de Face Mapping huidanalyse digitaal met de Face Mapping app. Klik hier voor de app. Of ga langs bij één van onze Dermalogica huidexperts voor een gratis Face Mapping® huidanalyse. Onze huidexperts zijn getraind om jouw huid zone voor zone te analyseren en op basis daarvan een gepersonaliseerd behandel- en productadvies te geven. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze hier storelocator.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.