Het onderscheid tussen UVA en UVB-stralen

uv-stralen: waarom zijn deze zo schadelijk voor de huid?

onderscheid_tussen_UVA_en_UVB-stralen

__________highlights _________

• UVA stralen zorgen voor huidveroudering, UVB stralen voor zonverbranding •
• Een SPF biedt enkel bescherming tegen UVB-stralen (zonverbranding) •

wat maakt het onderscheid tussen UVA- en UVB-straling?

UV staat voor Ultraviolet. Het natuurlijk zonlicht bestaat voor ongeveer 95% uit UVA en voor ongeveer 5% uit UVB. Deze stralen beïnvloeden de huid op verschillende manieren: UVA-stralen hebben een lange golf en dringen diep in de huid door, tot in de dermis, waardoor ze collageen en elastine kunnen aantasten en huidveroudering veroorzaken. Daarom staat de A ook wel voor Aging of wel Veroudering. UVB-stralen zijn krachtiger dan UV-A stralen, maar hebben een kortere golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen, voornamelijk tot in de epidermis. UV-B stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding, wat leidt tot een verbrande huid, en daarom staat de B ook wel voor Burning.

PRO TIP! Prisma Protect SPF30 beschermt je huid tegen schadelijke UV-straling, schade door vrije radicalen en luchtvervuiling.

UVA stralen:

  • Lange golf
  • Dringen door tot in de lederhuid en de basaalcellenlaag
  • Verantwoordelijk voor vroegtijdige veroudering 
  • Spelen een grote rol bij het krijgen van huidkanker 
  • Veroorzaakt vorming van vrije radicalen 

UVB stralen:

  • Korte golf
  • Dringen voornamelijk door tot in de opperhuid
  • Veroorzaakt verbranding
  • Spelen een grote rol bij het krijgen van huidkanker 
  • Veroorzaken schade aan het DNA

feiten en fabels rondom SPF en zonnebescherming

Fabel: Je kunt SPF bij elkaar tellen: SPF20 + SPF30 = SPF50.
Feit: Het combineren van producten met een verschillende SPF lijkt misschien slim, maar garandeert niet dat je beter beschermd bent tegen UV-stralen. SPF20 + SPF30 = SPF30, geen SPF50!

Fabel: Enkel als de zon schijnt, kun je UV-schade oplopen.
Feit: Zelfs op een mistige of bewolkte dag bereiken UV-stralen de huid en kan er huidschade ontstaan. Sterker nog: zelfs achter glas kun je huidschade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, komt 50 procent van de UVA-stralen door glas heen! Zelfs binnenshuis, op kantoor en in de auto is UV-bescherming dus niet overbodig.

PRO TIP! Invisible Physical Defense SPF30 biedt fysische SPF-breedspectrum bescherming en laat geen witte waas achter waardoor deze geschikt is voor alle huidtinten.  

Fabel: Een zonnecrème beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen.
Feit: Een SPF biedt enkel bescherming tegen UVB-stralen (zonverbranding). Voor goede bescherming is het noodzakelijk om een product te gebruiken dat eveneens beschermt tegen UVA-stralen (huidveroudering). Dit noemen we breedspectrum zonbescherming.

Alle zonbeschermingsproducten van Dermalogica bevatten breedspectrum zonbescherming. 

PRO TIP!  PoreScreen SPF40 is een breedspectrum SPF die een sterke bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Bovendien geeft hij ook nog een vleugje tint en worden de poriën verkleind.

Fabel: Als je verbrand bent, heeft je huid behoefte aan een vettige crème.
Feit: Bij een verbrande huid vermijd je beter vettige crèmes op oliebasis. Deze crèmes houden de warmte van de huid vast, wat het branderige gevoel kan verergeren. Gebruik liever een verzorgend product zoals aftersun met verkoelende ingrediënten, zoals Komkommer, Zoethout aloë-vera-gel en Lavendel.

PRO TIP! Calm Water Gel is een water-gel moisturizer die de geïrriteerde huid onmiddellijk verzacht en verkoeling biedt. Een must-have in je huidverzorging voor die rode verbrande wangetjes!