Zinkoxide in fysische SPF producten

waarom een fysische (minerale) filter een witte waas achterlaat

zinkoxide in fysische spf


We weten allemaal dat UV straling dé nummer 1 oorzaak is van huidveroudering. Je huid onthoud alles: alle keren dat je onbeschermd toch even een drankje op het terras doet of in de winter geen SPF bescherming gebruikt omdat ‘de zon toch niet schijnt’. Een onbeschermde huid gaat na verloop van tijd zonschade vertonen in de vorm van voortijdige veroudering, rimpels, hyperpigmentatie en huidkanker. Om de tekenen van voortijdige huidveroudering te beperken is het belangrijk om je huid dagelijks te beschermen met SPF bescherming. Maar als je een gevoelige huid hebt, kan het vinden van huidverzorging met SPF een lastige taak zijn wanneer je huid geen skincare producten met een chemische SPF kan verdragen..

chemische of fysische (minerale) filter?

Huidverzorging met een UV-filter kunnen worden onderverdeeld in chemische (absorberende) en fysische (weerkaatsende) filters. Producten met chemische filters worden door de huid geabsorbeerd: ze trekken in de huid. Producten met een fysische (minerale) filter blijven op de huid liggen, waardoor ze UV-stralen weerkaatsen. Hierdoor wordt warme energie van de huid verdreven wat perfect is voor mensen die last hebben roodheid of rosacea. Ook doordat de fysische SPF niet in de huid trekt is de kans op huidirritatie kleiner en zijn ze voornamelijk geschikt voor mensen met een (zeer) gevoelige huid of waarvan hun huid onlangs geexfolieerd is.

wat is zinkoxide en hoe werkt het?

De meeste skincare producten met een fysische SPF bevatten zinkoxide. Zinkoxide is een mineraal of geoxideerde vorm van het metaal zink. Volgens de scheikunde is zinkoxide (ZnO) een zinkatoom en een zuurstofatoom dat bij elkaar wordt gehouden door een ionische verbinding. Als UV-filter blijft zinkoxide boven op de huid liggen en werkt het licht reflecterend. Dit zorgt voor een breedspectrum bescherming tegen zonschade, wat wilt zeggen dat je huid tegen zowel uv-A als uv-B stralen zijn beschermd. Doordat zinkoxide niet in de huid trekt maar als een schild op de huid blijft liggen, veroorzaakt deze minerale uv-filter zelden een allergische reactie. 

waarom een fysische SPF een witte waas achterlaat

Zinkoxide deeltjes kunnen vrij groot zijn waardoor ze een zichtbaar witte waas achterlaten op de huid. Hierdoor is een fysische SPF ook vaak niet geschikt voor alle huidtinten. Dankzij wetenschappelijke ontwikkelingen is het mogelijk om dit ingrediënt door middel van micro technologie in kleinere deeltjes te ontwikkelen voor een onzichtbare finish.

dermalogica’s oplossing tegen een witte waas

Dermalogica heeft bij het creëren van Invisible Physical Defense SPF30 een speciaal mengproces toegepast voor de perfecte transparante finish op de huid. Allereerst is er gebruik gemaakt van onzichtbare zinkoxide dat gemaakt is met ultrafijne deeltjes (dermalogica gebruikt geen nanotechnologie!) vermengd in een polymeer en plantaardige olie. Deze secure mengprocedure is cruciaal in het ervoor zorgen dat de deeltjes niet gaan samenklonteren. Daarbij zorgt het mengsel voor een egalere distributie op de huid, wat extra bijdraagt aan de transparantie ervan. De rest van de formule is vervolgens om het mengsel heen ontwikkeld om zo deze optimale verspreiding te kunnen blijven waarborgen. Dit maakt de fysische SPF geschikt voor alle huidtinten, dus ook een donkere huidtint. 

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.