Het verschil tussen onzuiverheden bij volwassenen en tieners/jongeren

Ontdek waarom je huid anders reageert naarmate je ouder wordt

Het verschil tussen onzuiverheden bij volwassenen en tieners/jongeren

_________ highlights _________

• De celvernieuwing bij volwassenen is een stuk trager dan bij tieners wat erin resulteert dat ontstekingen langzamer genezen. •
• Langdurige irritatie en ontsteking van de huid kan resulteren in (vroegtijdige) huidveroudering bij volwassen. •


Je kent het wel, staat er zaterdagavond een feestje op de planning, zit er donderdagavond ineens een immens groot puistje op je kin of voorhoofd. Stress! Onzuiverheden komen nooit op het juiste moment, of je nu 15, 25 of 45 bent.. Maar door te achterhalen waardoor puistjes en mee-eters ontstaan op verschillende leeftijden, kun je proberen de onzuiverheden onder controle te krijgen.

Eerst wat feitjes op een rijtje..

Volwassen acne vs. Tiener acne

volwassen acnejeugd acne
GeslachtKomt 5x vaker voor bij vrouwen dan bij mannenKomt voor bij jongens en meisjes
OorzaakHormonale schommelingen, chronische stress en omgevingsfactorenHormoongolf tijdens de pubertijd
TypeVooral ontstekingen en minder comedonenVooral comedonen en overtollige talgproductie
Komt voor bijGevoelige huidcondities, gecombineerde huiden, hyperpigmentatie, littekens en voortijdige huidverouderingVette, stevigere huiden zonder of met weinig andere huidcondities
ZonesKomt vooral voor langs de kaaklijn, rond de mond, puistjes op de kin en onderkant van de wangen.T-zone: voorhoofd, neus en kin

De invloed van je leeftijd op onzuiverheden

Hoe jonger je bent, hoe aannemelijker het is dat je last hebt van een verhoogde talgproductie waardoor je gevoeliger bent voor onzuiverheden. Een jonge huid is bovendien veerkrachtiger, wat betekent dat het bestand is tegen terugkerende puistjes en dat de huid sneller geneest. Naarmate je ouder wordt, heeft je huid de neiging om minder talg te produceren en meer plaatselijk puistjes te hebben. Door een vertraagde celvernieuwing genezen ontstekingen langzamer waardoor onzuiverheden langer en hardnekkiger aanhouden. Dit maakt de huid vatbaarder voor post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Doordat irritatie en aanhoudende ontstekingen langer aanhouden dan bij een jonge huid, kan dit uiteindelijk resulteren in het sneller verouderen van de huid.

PRO TIP! De producten uit de Active Clearing zijn erop gericht om onzuiverheden bij volwassenen te veminderen en tegelijkertijd de erdoor veroorzaakte huidveroudering (zoals bijvoorbeeld donkere vlekjes die achterblijven) te verminderen.

Type onzuiverheden bij volwassenen en jongeren

Onderzoek wat is verricht door ’’The International Dermal Institute’’ toont aan dat onzuiverheden bij volwassenen vaker een inflammatoir (rood, gevoelig) verloop hebben, met minder comedonen (mee-eters) dan bij een jonge tienerhuid. Daarnaast zijn de ontstekingen vaker te vinden rond de mond, op de kin en op de kaaklijn zich vaker rond de mond, op de kin en kaaklijn (wat te linken is aan hormonale schommelingen).

Je huidconditie speelt een belangrijke rol

Naast het hebben van onzuiverheden hebben volwassenen veel vaker last van een gevoelige huid en andere huidcondities waar aandacht aan besteed moet worden (denk aan pigmentvlekken, littekens). Wat hierbij vaak over het hoofd wordt gezien, is het feit dat het verouderingsproces hierin ook een grote rol speelt. Dit maakt met name de behandeling van onzuiverheden bij volwassen een stuk ingewikkelder dan de behandeling van jeugdacne en is daarom ook meteen een belangrijke reden waarom je niet zomaar producten kunt gebruiken die eigenlijk zijn gericht op de tienerhuid. Producten die gericht zijn op het verminderen van puistjes bij tieners, focussen vaak op het reguleren van de talgproductie terwijl je bij een volwassen huid tegelijkertijd ook andere huidproblemen wilt aanpakken zoals het verminderen van eventuele restschade die kan worden achtergelaten door een puistje en (vroegtijdige) huidveroudering.

PRO TIP! De producten uit de Clear Start zijn speciaal ontworpen voor de jonge huid die gevoelig is voor onzuiverheden zoals mee-eters, puistjes en overtollig talg. 

Hoe goed zorg jij voor jezelf?

Om puistjes en mee-eters te voorkomen is een goede verzorging en gezonde levensstijl uiteraard belangrijk, voor zowel volwassenen als voor tieners. Slechte reiniging, te weinig exfoliatie (waardoor dode huidcellen niet verwijderd worden), ongezonde eetgewoontes en het gebruiken van comedogene make-up en haarproducten dragen bij aan het ontstaan van onzuiverheden.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.