Ontdek het geheim van retinol (Vitamine A) en haar weldaad voor jouw huid

ontdek de effecten van een retinol serum, vitamine A-zuur of retinol crème op jouw huid!

retinol_2

highlights

  • Ontdek de kracht van retinol: Strijd tegen fijne lijntjes, rimpels, pigmentvlekjes en acne!

     

wat is retinol?

Retinol is een waardevolle retinoïde, een vorm van Vitamine A, die als absolute topper wordt beschouwd binnen de huidverzorgingsindustrie voor het aanpakken van de tekenen van voortijdige huidveroudering. Het bezit de unieke kracht om het huidvernieuwingsproces te versnellen, waardoor rimpels, fijne lijntjes en pigmentvlekjes vervagen. Het resultaat is een stevigere, gladdere en egaler uitziende huid. Daarbovenop helpt retinol ook bij het verminderen van de uiterlijke tekenen van acne, door verstoppingen in de poriën veroorzaakt door dode huidcellen te voorkomen.

Tip! Ontdek onze Retinol Clearing Oil, die de kracht van Retinol combineert met die van Salicylzuur. Hierdoor worden onzuiverheden effectief behandeld en zichtbare tekenen van voortijdige huidveroudering bestreden.

waarom is retinol goed voor de huid?

Huidveroudering kan om verschillende redenen optreden, zoals blootstelling aan omgevingsfactoren, stress en het natuurlijke verouderingsproces zelf. Naarmate we ouder worden, vertraagt de celvernieuwing en de aanmaak van collageen in onze huid. Zichtbare tekenen van huidveroudering, zoals vlekjes, fijne lijntjes en rimpels, ontstaan als gevolg van deze natuurlijke afweermechanismen van de huid, evenals de vertraagde celvernieuwing en herstelprocessen. Een retinol crème of serum stimuleert de vertraagde celvernieuwing en is daardoor een uitstekende keuze om de zichtbare tekenen van voortijdige huidveroudering aan te pakken.

hoe werkt retinol en wat doet het op de huid?

Een retinol crème of vitamine A-zuur crème stimuleert de vernieuwing van huidcellen, waardoor de huid een gladder en gelijkmatiger uiterlijk krijgt. Om retinol goed te kunnen verdragen, moet de huid vaak eerst zogenaamde retinoïde receptoren opbouwen. Deze receptoren zijn eiwitten die van nature aanwezig zijn in de huid en die retinol helpen om zijn werk te doen. De opbouw van deze retinoïde receptoren gebeurt geleidelijk via gecontroleerde blootstelling. Daarom wordt het vaak aanbevolen om retinol producten langzaam te introduceren en vervolgens geleidelijk over te gaan naar hogere concentraties.

welke soorten retinol zijn er?

Retinol behoort tot een familie van retinoïden, die vormen van vitamine A zijn en bijdragen aan het verhogen van cel- en huidvernieuwing. Op die manier zijn ze effectief in het vervagen van verkleuringen en het verminderen van schade als gevolg van huidveroudering.

  • Retinoïnezuur, ook bekend als vitamine A-zuur, is een retinoïde die alleen op recept verkrijgbaar is, zoals Isotretinoïne en Tretinoïne. Het is de meest krachtige biologisch actieve vorm van vitamine A, maar het kan ook de grootste kans op huidirritatie met zich meebrengen.
  • Retinol is de sterkste retinoïde die zonder recept verkrijgbaar is. Hoewel het nog steeds zeer effectief is, is retinol ongeveer 20% milder dan retinoïnezuur. Het wordt geleidelijk door de huid omgezet in retinoïnezuur, waardoor het risico op huidirritatie lager is dan bij retinoïnezuur.
  • Retinyl Palmitate, Retinyl Propionaat en Retinyl Acetaat zijn mildere retinoïden, ook wel bekend als retinyl esters. Ze worden trager omgezet in retinoïnezuur en dragen daardoor minimaal risico op huidirritatie.
  • Micro-ingekapselde Retinol. Sommige vormen van retinol zijn micro-ingekapseld, wat helpt om het retinol te stabiliseren en maximale potentie te garanderen. Micro-ingekapseld retinol creëert ook een onzichtbaar schild op het oppervlak van de huid om vochtverlies te verminderen, wat van cruciaal belang is voor het verminderen van het verschijnen van rimpels en fijne lijntjes.

hoe gebruik je retinol?

Begin geleidelijk met het gebruik van een retinol serum: het opbouwen van de tolerantie van de huid helpt irritatie te voorkomen en te verminderen. Begin met één keer per week te gebruiken, dan om de andere dag en uiteindelijk dagelijks.

Breng retinol 's nachts aan om irritatie door blootstelling aan de zon te voorkomen.

Gebruik overdag altijd zonbescherming met SPF om jouw huid te beschermen tegen schadelijke blootstelling aan de zon.

Vermijd andere exfolianten, tenzij ze speciaal zijn ontworpen om in combinatie met retinol te worden gebruikt, en zorg ervoor dat jouw huidexpert of arts dit goedkeurt.

mag je een retinol (vitamine a) creme of zuur gebruiken tijdens de zwangerschap?

Nee! Vermijd huidverzorging met Retinol als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

veroorzaakt retinol schilfertjes, puistjes of roodheid?

Bij het gebruik van retinol heeft jouw huid soms enkele weken nodig om eraan te wennen. In die periode kun je wat schilfertjes en kleine bultjes ervaren, die lijken op puistjes, en ook andere vormen van gevoeligheid. Geen paniek, dit is normaal en zal stoppen zodra jouw huid zijn retinoïde receptoren heeft opgebouwd. Je kunt jouw huid hierbij helpen door het even iets rustiger aan te doen. Begin bijvoorbeeld met het product om de avond te gebruiken in plaats van dagelijks. Sommige mensen noemen dit een 'zuiveringsperiode', maar het is eigenlijk gewoon jouw huid die de receptoren geleidelijk aan opbouwt door gecontroleerde blootstelling.

veroorzaakt retinol pigmentvlekken?

Retinol veroorzaakt geen ouderdomsvlekken (hyperpigmentatie); het wordt juist gebruikt om hun zichtbaarheid te verminderen. Wel maakt Retinol jouw huid gevoeliger voor de zon, dus is het raadzaam om een hoge factor zonbescherming te dragen en deze regelmatig opnieuw aan te brengen wanneer je Retinol gebruikt in jouw huidverzorgingsroutine. Combineer Retinol bijvoorbeeld met een dagelijkse moisturizer met breedspectrum zonbescherming, zoals de Dynamic Skin Recovery SPF50. Zo voorkom je dat eventuele zonneschade de vooruitgang tenietdoet en zelfs meer pigmentvlekken en andere tekenen van veroudering kan veroorzaken.

retinol creme (vitamine a creme) of retinol serum kopen?

Bij Dermalogica hebben we verschillende producten met retinol beschikbaar. Speciaal voor de oogcontour is er het Age Reversal Eye Complex. Deze oogcrème met Retinol gaat fijne lijntjes en rimpeltjes tegen en zorgt voor een frisse blik. Om de acnegevoelige huid te ondersteunen, hebben we de Retinol Clearing Oil ontwikkeld. Deze gezichtsolie combineert Retinol met Salicylzuur voor een zuivere, egalere en vernieuwde huid. Het Dynamic Skin Retinol Serum is een krachtig serum dat maar liefst vier tekenen van huidveroudering aanpakt in één formule. Zo kan je met vertrouwen jouw ideale Retinol product kiezen dat het best aansluit bij jouw huidbehoeften.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.