Huidveroudering door vrije radicalen

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn zeer kleine, reactieve moleculen in ons lichaam. Een vrije radicaal bevat een elektron dat geen deel uitmaakt van een paar (m.a.w. een ongepaard elektron). Het molecule is dus niet stabiel en hierdoor als gevolg zeer reactief en zal elektronen gaan 'stelen' van andere moleculen, waardoor een kettingreactie ontstaat. Deze kettingreactie veroorzaakt schade aan onze cellen en omdat onze huid ons grootste orgaan is zal deze hiervan uiteindelijk schade gaan ondervinden (oxidatieve stress) die zich uit in het ontstaan van fijne (droogte)lijntjes en rimpels, pigmentschade, gevoeligheid en irritatie en onzuiverheden.

Schade door vrije radicalen

In een normale omstandigheid maakt ons lichaam zelf in kleine aantallen vrije radicalen aan. Dit is een natuurlijk proces, waarbij een balans ontstaat tussen vrije radicalen en ziekteverwekkers. De vrije radicaal zal zich binden aan een ziekteverwekker en verlaat het lichaam. Zo wordt onze gezondheid op een natuurlijke manier op peil gehouden. Maar door externe factoren, zoals roken, stress, verkeerde voeding en zonlicht, maakt ons lichaam heel veel vrije radicalen aan en kan een explosieve groei van vrije radicalen ontstaan. Hierdoor gaan de radicalen zich anders gedragen, en gaan zij ‘vreemd’; er is geen sprake meer van een gecontroleerde werking, maar de vrije radicalen grijpen de eerste de beste die ze tegenkomen om zich te binden. Ze binden zich dus ook aan gezonde cellen! Er vindt dan een chemische reactie plaats (oxidatie), die het best te vergelijken is met een explosie. Cellen in de omgeving van die beschadigde cellen lopen dan bovendien kans om onherstelbaar beschadigd te worden. Dit heeft negatieve gevolgen voor onze gezondheid: tal van ziektebeelden (reuma, staar, pigmentvlekken en zelfs kanker) worden toegeschreven aan schade door vrije radicalen.

Vrije radicalen en huidveroudering

Niet alleen ziektebeelden, ook ouder worden is een proces van oxidatie. Vrije radicalen tasten het bindweefsel aan, waardoor de huid minder elastisch wordt en rimpels ontstaan. Kunnen we daar iets tegen doen? Jawel. Ons lichaam heeft een natuurlijk mechanisme om ons te beschermen tegen vrije radicalen: antioxidanten! De antioxidanten die van nature in ons lichaam aanwezig zijn, maken radicalen onschadelijk en voorkomen dat DNA beschadigd wordt. Helaas gaat dit mechanisme naarmate we ouder worden slechter werken. Gelukkig is er een oplossing om onszelf te verdedigen tegen vrije radicalen, namelijk het toevoegen van voldoende antioxidanten aan onze dagelijks voeding en het gebruiken van dubbele gezichtsreiniging en andere verzorgingsproducten die hoge concentraties antioxidanten bevatten. Dermalogica heeft een groot assortiment aan producten met antioxidanten. Deze zitten voornamelijk verwerkt in de AGE smart™ productlijn.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.