Wat houdt retinol (Vitamine A) precies in en welke voordelen heeft het voor jouw huid?

wat kan een retinolcrème, vitamine A-zuur of een retinolserum voor je huid betekenen?

retinol_2

highlights

  • Retinol is een van de krachtigste en meest gegeerde ingrediënten in huidverzorging om fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekjes te verminderen. Het kan ook helpen bij het verminderen van acne door celvernieuwing te stimuleren.

wat houdt retinol in?

Retinol is een retinoïde, een vorm van vitamine A, die de toonaangevende rol speelt in de huidverzorgingsindustrie als een ingrediënt om de tekenen van vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan. Het heeft de kracht om huidvernieuwing te versnellen, rimpels, fijne lijntjes en pigmentvlekjes te doen vervagen, en te zorgen voor een strakkere, gladdere en egaler uitziende huid. Bovendien kan retinol ook helpen bij het verminderen van de uiterlijke kenmerken van acne door te assisteren bij het voorkomen van verstoppingen in de poriën door dode huidcellen.

"Tip! Retinol Clearing Oil bundelt de krachten van Retinol en Salicylzuur en pakt tegelijkertijd onzuiverheden en zichtbare tekenen van vroegtijdige huidveroudering aan.

waarom is retinol gunstig voor de huid?

Huidveroudering komt door diverse redenen voor, gaande van omgevingsfactoren tot stress en natuurlijke veroudering. Wanneer de huid ouder wordt, vertragen de celvernieuwing en de collageenproductie. Zichtbare tekenen van huidveroudering (zoals vlekjes, fijne lijntjes, rimpels, enzovoort.) verschijnen als gevolg van de natuurlijke verdedigingsmechanismen van onze huid en door de tragere celvernieuwing en het herstel van de huid. Een retinolcrème of retinolserum versnelt de vertraagde celvernieuwing en is dan ook een uitstekende optie om de zichtbare tekenen van vroegtijdige huidveroudering aan te pakken.

hoe pakt retinol de huid aan en wat zijn de gevolgen ervan?

Een retinolcrème of vitamine A-zuurcrème stimuleert de vernieuwing van huidcellen. Dat zorgt voor een gladdere, egaler uitziende huid. Om Retinol te kunnen verdragen, moet de huid vaak eerst zogenaamde retinoïdereceptoren opbouwen. Dat zijn eiwitten die van nature in de huid aanwezig zijn en die Retinol helpen zijn werk te doen. De huid kan retinoïdereceptoren ontwikkelen door gecontroleerde blootstelling. Daarom wordt het vaak aangeraden om traag te beginnen met retinolproducten en dan geleidelijk naar hogere concentraties over te schakelen.

welke varianten van retinol zijn er?

Retinol behoort tot een groep genaamd retinoïden, dit zijn vormen van vitamine A die helpen bij het verhogen van de cel- en huidvernieuwing. Op die manier zijn ze doeltreffend in het vervagen van verkleuringen en het verzachten van de schade die ontstaat bij huidveroudering. Retinoïden hebben het krachtigste effect op collageen. Ze hebben namelijk een dubbele werking: ze helpen om de hoeveelheid collageenafbraak door zonblootstelling te verminderen en ze stimuleren de productie van nieuw collageen.

Retinoïnezuur (ook wel vitamine A-zuur genoemd) is een retinoïde die enkel op voorschrift verkrijgbaar is in vormen zoals Isotretinoïne en Tretinoïne. Dit is de biologisch actieve vorm van vitamine A met de sterkste werking, maar ook met de grootste kans op huidirritatie.
Retinol is de krachtigste retinoïde die zonder voorschrift te verkrijgen is. Hoewel nog steeds zeer doeltreffend, is Retinol ongeveer 20% minder sterk dan Retinoïnezuur. Het wordt langzaam door de huid omgezet in Retinoïnezuur. Dit betekent ook dat er minder kans is op huidirritatie dan bij Retinoïnezuur. Retinyl Palmitate, Retinyl Propionaat en Retinyl Acetaat zijn de mildste retinoïden, ook bekend als retinyl esters. Ze worden trager omgezet in Retinoïnezuur en veroorzaken dan ook minimaal risico op huidirritatie.
Micro-ingekapseld Retinol. Sommige vormen van Retinol zijn micro-ingekapseld, wat helpt om het Retinol stabiel te houden om de maximale effectiviteit te garanderen. Micro-ingekapseld Retinol vormt ook een onzichtbare beschermlaag op het huidoppervlak om vochtverlies te verminderen, wat van cruciaal belang is om het verschijnen van rimpels en fijne lijntjes te verminderen.

hoe breng je retinol aan?

Begin geleidelijk met het gebruik van retinolserum: het langzaam opbouwen van de tolerantie van de huid helpt irritatie te voorkomen en te verminderen. Start met één keer per week, dan om de andere dag, en uiteindelijk dagelijks. Breng Retinol 's avonds aan om irritatie door zonlicht te voorkomen. Gebruik overdag altijd zonbescherming met SPF om je huid te beschermen tegen blootstelling aan de zon. Vermijd andere exfolianten, tenzij ze zijn ontworpen om in combinatie met Retinol in hetzelfde product te worden gebruikt en je huidexpert of arts zegt dat het oké is.

is het veilig om tijdens de zwangerschap een retinol (vitamine A) crème of zuur te gebruiken?

Nee! Gebruik geen huidverzorging met retinol als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

kan retinol schilfertjes, puistjes of roodheid veroorzaken? 

Het kan enkele weken duren voordat jouw huid aan Retinol gewoon is. In de tussentijd kan je last hebben van schilfertjes en kleine bultjes die lijken op puistjes, samen met andere vormen van gevoeligheid. Dit is normaal en zou moeten ophouden zodra jouw huid zijn retinoïdereceptoren heeft opgebouwd. Help je huid hierbij door het even iets rustiger aan te doen, bijvoorbeeld door in plaats van elke avond, je product om de avond te gebruiken. Sommige mensen noemen dit een 'zuiveringsperiode', maar het is eigenlijk jouw huid die de receptoren aan het opbouwen is door gecontroleerde blootstelling.

kan retinol pigmentvlekken veroorzaken?

Retinol veroorzaakt geen ouderdomsvlekken (hyperpigmentatie); integendeel, het wordt juist gebruikt om hun zichtbaarheid te verminderen. Maar Retinol maakt jouw huid wel gevoeliger voor de zon, dus is het raadzaam om een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor te dragen en deze regelmatig opnieuw aan te brengen wanneer je Retinol gebruikt in je huidverzorgingsroutine. Bijvoorbeeld, combineer Retinol met een dagelijkse hydraterende crème met breedspectrum zonbescherming, zoals de Dynamic Skin Recovery SPF50. Zonnebeschadiging kan elke vooruitgang tenietdoen en zelfs leiden tot meer pigmentvlekken en andere tekenen van huidveroudering.

overweeg je de aankoop van een retinol crème (vitamine A crème) of retinol serum?

Dermalogica heeft verschillende producten met Retinol. Speciaal voor de oogcontour is er Age Reversal Eye Complex. Deze oogcrème met Retinol bestrijdt fijne lijntjes en rimpeltjes en geeft een frisse blik. Om de huid die gevoelig is voor acne te ondersteunen, is er Retinol Clearing Oil. Deze gezichtsolie combineert Retinol met Salicylzuur voor een zuivere, egalere en vernieuwde huid. Dynamic Skin Retinol Serum is een krachtig serum dat 4 tekenen van huidveroudering in één formule aanpakt.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.