De verscheidene soorten onzuiverheden op een rijtje

wat zijn mee-eters, papels, puskopjes en andere vormen van onzuiverheden?

lachend model

highlights

Er zijn verschillende soorten onzuiverheden die zich kunnen voordoen

Te weten welk type je hebt, kan je helpen om er sneller vanaf te raken en extra huidschade te voorkomen

Daarom is het van belang om te kijken naar de verschillende vormen van acne en hoe je die kunt herkennen

Of je nu een volwassen huid hebt of een tienerhuid - onzuiverheden komen nooit gelegen en kunnen je onzeker doen voelen. Weten welk type uitbraak het is, zal je helpen om het juiste product of de juiste behandeling te selecteren, zodat je er sneller vanaf raakt zonder je huid schade toe te brengen.

hieronder een handig overzicht van diverse onreinheden - en tips over hoe je deze kunt aanpakken:

 

Mee-eters (blackheads)Mee-eter

wat is een mee-eter?

Mee-eters ontstaan door een verstopping in de haarfollikel. Ze ontstaan door een ophoping van talg, dode huidcellen, kleine haartjes en bacteriën. Deze verstopping bevindt zich aan het oppervlak van de huid, waardoor ze in aanraking komt met licht en zuurstof. Hierdoor oxideert het bovenste puntje van de verstopping en wordt het zwart.

Uiterlijke kenmerken
Donker, klein en vooral bij de T-zone.

Hoe aan te pakken
Om van die vervelende zwarte puntjes af te geraken, kun je een masker of exfoliant gebruiken met ingrediënten zoals Kaolien Klei, Zwavel en Geactiveerde Binchotan Houtskool. Een andere optie is om een huidprofessional te raadplegen om de mee-eters te verwijderen met een mee eter verwijderaar (vraag naar express treatments).

PRO TIP! Daily Superfoliant bevat Binchotan houtskool voor directe verfrissing en het polijsten van je huid. Voor de jonge, onzuivere huid is het Blackhead Clearing Fizz Mask ideaal om mee-eters te verminderen, dankzij Kaolin Klei.

Whiteheads
whitehead

wat zijn whiteheads?

Whiteheads kunnen verschijnen als witte bultjes. Ze zitten vaak wat dieper en komen niet in aanraking met lucht, wat het lastiger maakt om te verwijderen dan bijvoorbeeld bij blackheads.

Uiterlijke kenmerken
Kleine bultjes die wit of geel zijn zonder enige roodheid.

Hoe behandel je ze
Je kunt een scrub of exfoliant gebruiken met ingrediënten zoals Salicylzuur, Tea Tree Olie en Niacinamide. Je kunt ook overwegen om een huidspecialist te raadplegen.

PRO TIP! Daily Microfoliant bevat salicylzuur en verwijdert dode huidcellen op een zeer milde wijze, zelfs geschikt voor de gevoelige huid.

Milia (gerstenkorrels)milia

wat zijn gerstekorrels (ook wel Milia genoemd)?

Milia (gerstekorrels) zijn eigenlijk geen onzuiverheden. Het zijn goedaardige cysten die ontstaan wanneer dode huidcellen en keratine (een eiwit) gevangen zitten onder de huid zonder een opening om naar buiten te komen. Een tekort aan vocht in de huid kan bijdragen aan het ontstaan van Milia.

Uiterlijke kenmerken

Het zijn harde, kleine, witte bultjes. Ze worden vaak verward met whiteheads.

Hoe kan je ze behandelen

Je kunt een exfoliant gebruiken met ingrediënten zoals Salicylzuur. Of je kunt een dermatoloog raadplegen om ze professioneel te laten verwijderen.

PRO TIP! Skin Hydrating Booster is een sterk hydraterend serum dat de huid onmiddellijk van vocht voorziet. De geconcentreerde formule verzacht de huid en verbetert het vochtgehalte.

Papels
papels

wat is een papel?

Papels zijn rode, opgezette bobbels die ontstaan wanneer een gesloten follikel te weinig zuurstof krijgt. Deze zuurstofarme omgeving zet de bacteriën aan tot activiteit, waarbij deze overtollig talg en dode huidcellen 'opeet'. Hoe meer de bacteriën zich vermenigvuldigen en talg verbruiken, hoe groter de follikel wordt in een papel. 

Uiterlijke kenmerken
Rood of roze, zonder pus of zichtbare opening. 'Nog niet rijp'.

Hoe te behandelen
Kies voor een blijvende booster of serum met bestanddelen zoals Salicylzuur, Tea Tree olie en TT Technologie. Of overweeg een consultatie bij een ervaren huidspecialist of dermatoloog voor de meest optimale uitkomst.

PRO TIP! Deep Breakout Liquid Patch (voor de volwassen onzuivere huid) en Breakout Clearing Booster (voor de jonge onzuivere huid) zijn doelgerichte spot-treatments die helpen onzuiverheden bij de bron aan te pakken.

Pustels
pustels

wat is een pustel?

Pustels zijn gevulde bultjes vol pus die verschijnen wanneer er een infectie in de haarfollikel optreedt. Dit gebeurt wanneer er een overmaat aan dode huidcellen, talg en bacteriën zich ophoopt in de follikel. Omdat de bacteriën in conflict komen met de witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.

Uiterlijke kenmerken
Rode of roze bobbels, opgezwollen met pus en een witte of gele kop. Ze worden vaak verward met whiteheads.

Hoe te behandelen
Kies voor een blijvende booster of serum met ingrediënten zoals salicylzuur, Tea Tree olie en TT Technologie. Of consulteer een ervaren huidexpert of dermatoloog voor het beste effect.

PRO TIP! Clarifying Body Spray zuivert de huid en zorgt voor een stralende huid over je hele lichaam.

Knobbels (nodules)knobbels

wat is een knobbel?

Knobbels, ook wel nodules genoemd, ontstaan wanneer een infectie zich verspreidt naar omliggende haarzakjes. Deze knobbels zien eruit als een bundeling van meerdere papels en pustels, of als grotere, bobbelige zones.

Uiterlijke kenmerken
Bobbelige, gezwollen rode gebieden met gegroepeerde papels en puisten.

Hoe kan je ze aanpakken
Voor het beste resultaat, consulteer een ervaren huidspecialist of dermatoloog.

PRO TIP! Vind een Dermalogica Huidexpert in jouw buurt en laat je onzuiverheden op een professionele manier behandelen.

Cysten
cysten

wat is een cyste?

Cysten ontstaan wanneer een infectie gedurende lange tijd in de dermis blijft, waardoor het lichaam het in quarantaine kan plaatsen in een membraan. Door deze isolatie kan er niets uit de cyste ontsnappen, maar je kunt wel proberen om de infectie 'uit quarantaine' te halen met producten die bijvoorbeeld Salicylzuur bevatten.

Uiterlijke kenmerken
Grote, verspreide bulten of gebieden zonder zichtbare pus. Ze zijn vaak op zichzelf (niet gegroepeerd).

Hoe kan je ze behandelen
Raadpleeg een ervaren huidspecialist of dermatoloog voor het beste resultaat.

PRO TIP! Zoek een Dermalogica Huidexpert in jouw regio en laat je onzuiverheden op professionele wijze verwijderen.

Mee-eters (blackheads), whiteheads en gerstekorrels (milia) zijn niet-inflammatoir, wat wil zeggen dat er geen roodheid of ontsteking aanwezig is. Maar onthoud: mee-eters kunnen veranderen in puistjes. Onbehandelde mee-eters kunnen uitmonden in puistjes wanneer ze geïnfecteerd raken door bacteriën die onzuiverheden veroorzaken, zoals de P.acnes bacterie. Daarom is het van groot belang om je huid altijd goed te reinigen, zodat overtollig talg en dode huidcellen verwijderd worden. 

PRO TIP! Lees meer over waarom het essentieel is om je gezicht dubbel te reinigen in deze blog en kom te weten hoe je jouw huid grondig schoonmaakt (zonder de huidbarrière te schaden!).

Over het algemeen zijn mee-eters, whiteheads, papels, comodonen en puisten goed te behandelen met de juiste producten. Daarnaast is het cruciaal om je levensstijl grondig te onderzoeken. Ervaar je veel stress? Consumeer je eventueel voedingsmiddelen die onzuiverheden kunnen veroorzaken? Reinig je jouw huid dagelijks grondig? Lees in deze blog  meer over de oorzaken van het ontstaan van onzuiverheden.

Indien je last hebt van ernstige acneklachten of wil weten wat acne (rood en pijnlijk) inhoudt, raden we aan om een afspraak te maken bij een huidtherapeut of dermatoloog.

 

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.