Oorzaak & behandeling: wallen & donkere kringen onder de ogen

5 tips voor het verminderen van wallen of donkere kringen onder de ogen

Voel je je vermoeid, gestresseerd of zit je niet helemaal lekker in je vel? Je ogen verraden in één oogopslag hoe jij je voelt, bijvoorbeeld door donkere kringen onder je ogen. Wat is de oorzaak van wallen en blauwe kringen onder de ogen? En wat kun je doen om dit te voorkomen? Dermalogica heeft enkele producten in haar assortiment die ervoor zorgen dat je weer een heldere en frisse oogopslag krijgt!

retinol_1

story highlights - 5 tips voor een minder vermoeide blik

1. Zorg ervoor dat de huid onder je ogen goed gehydrateerd is met een oogcrème die vocht inbrengt 

2. Beperk zwelling onder je ogen door je zoutinname te verminderen

3. Verlicht donkere kringen onder je ogen door voldoende te slapen

4. Breng dagelijks een SPF aan

5. Kies voor een gezonde levensstijl 

het onderscheid tussen wallen en donkere kringen onder de ogen

Ken je dat niet? Je wordt wakker en ziet enorme blauwe wallen onder je ogen. Daarna zeg je tegen je partner, 'Pfoe, zo slecht geslapen, de wallen onder m'n ogen zijn enorm!'. Om de wallen weg te werken, gebruik je een stevige laag concealer - maar zijn dit wel echt wallen of juist donkere kringen? Er is namelijk een verschil tussen wallen onder de ogen en donkere kringen onder de ogen.

Wallen zijn grotendeels genetisch bepaald en ontstaan door een teveel aan huid of vet waardoor ze als het ware als kussentjes onder je ogen verschijnen. Donkere kringen onder de ogen zijn blauwachtige/paarse bloedvaatjes die door de huid schijnen omdat de huid onder de ogen erg fijn en dun is.

wat veroorzaakt het verschijnen van wallen en donkere kringen onder de ogen?

Nu we weten wat het verschil is tussen wallen en donkere kringen onder de ogen, kunnen we dieper ingaan op wat de oorzaak is van hun ontstaan. Er zijn verschillende factoren die donkere kringen of wallen onder de ogen kunnen veroorzaken. Sommige van deze oorzaken zijn genetisch bepaald, maar ook je levensstijl laat zijn sporen na. Hieronder belichten we enkele oorzaken voor je.

1. dunne huid onder de ogen

De huid rond onze ogen is de meest delicate van ons lichaam. Met een gemiddelde dikte van slechts 0,3-0,5 mm is het een van de dunste huidgebieden van ons hele lichaam, zo'n tien keer dunner dan de huid van de rest van ons gezicht. Bovendien heeft de huid rond onze ogen minder talgklieren dan de rest van ons gezicht, waardoor de natuurlijke beschermende laag de huid minder goed gehydrateerd kan houden en waardoor de huid gevoeliger is voor het ontstaan van lijntjes, wallen en donkere kringen onder de ogen.

2. wallen onder de ogen door huidveroudering

Naarmate je ouder wordt, ondergaat de huid structurele veranderingen die van invloed zijn op de huidconditie. Deze veranderingen worden beïnvloed door intrinsieke (natuurlijke) veroudering, die afhangt van genetische aanleg en de algehele gezondheid. Naarmate je ouder wordt, produceert de huid minder collageen, wat kan leiden tot het verschijnen van wallen. Awaken Peptide Eye Gel maakt gebruik van krachtige, verstevigende peptiden en technologie die afkomstig is van planten om de zichtbaarheid van wallen en fijne lijntjes te verminderen. 

3. externe invloeden: vervuilde lucht, UV-straling, koude en droogte

De huid is gevoelig voor omgevingsinvloeden zoals vervuilde lucht, UV-straling, koude en droogte. Deze externe factoren kunnen leiden tot een verzwakte huidbarrière en uitdroging van de huid, wat kan resulteren in het ontstaan van donkere kringen en fijne lijntjes.

4. hoe levensstijl, stress en vermoeidheid bijdragen aan donkere kringen onder de ogen

Een ongezonde levenswijze zoals roken, het gebruik van alcohol en vele uren spenderen achter een gsm of laptop, kunnen bijdragen aan het ontstaan van donkere kringen onder de ogen. De voornaamste boosdoeners zijn echter slaaptekort (vermoeidheid) en (negatieve) stress. Aangezien de huid rond je ogen het dunst is, is het dan ook één van de eerste gebieden waar stress zichtbaar wordt. Mensen die veel negatieve stress ervaren hebben vaak de neiging om minder goed voor zichzelf te zorgen op het vlak van voeding, hydratatie en slaap. Dit kan bijdragen aan het verslechteren van de huid rondom de ogen.

Wanneer je last hebt van donkere kringen onder de ogen is het belangrijk om voldoende water te drinken of een verhelderend oogserum aan te brengen, zoals Dermalogica’s Biolumin-C Eye Serum.

tips voor het verminderen van donkere kringen, wallen en zwellingen onder de ogen

1. zorg voor een goed gehydrateerde huid onder de ogen met een voedende oogcrème

Wanneer de huid uitgedroogd is, vermindert het volume rond de ogen, waardoor de ogen wat dieper in de oogkas kunnen lijken. Ook ontstaan fijne droogtelijntjes en donkere kringen dan sneller. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je huid goed gehydrateerd blijft door dagelijks een oogcrème met hyaluronzuur te gebruiken, zoals het Age Reversal Eye Complex.

Hyaluronzuur is een krachtige hydratator. Het kan tot 1.000 keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden, dat geleidelijk aan de huid wordt afgegeven. Het speelt dus een cruciale rol in het behoud van een goede hydratatie van de huid. Bovendien is cafeïne ook een ingrediënt dat veel kan doen tegen wallen. Oogverzorging is daarom een belangrijk onderdeel van je routine. Awaken Peptide Eye Gel is een verkwikkende ooggel die wallen en zwellingen binnen 10 minuten al aanzienlijk vermindert.

2. verminder zwelling onder de ogen door je zoutgebruik te beperken

Een ongezond voedingspatroon omvat vaak overmatig gebruik van zout, wat gemakkelijk zwelling rond de ogen kan veroorzaken. Ook kunnen de haarvaatjes verzwakken en beginnen te lekken, wat bijdraagt aan het ontstaan van zwelling. Probeer dus je zoutinname zoveel mogelijk te beperken en laat dat potje zout af en toe links liggen!

3. donkere kringen onder de ogen verminderen met een goede nachtrust

Een gebrek aan slaap, in combinatie met hyperpigmentatie, verergert donkere kringen onder de ogen. Vaak is er een erfelijke aanleg voor. Als je vermoeid bent, vermindert de bloedcirculatie, waardoor de kringen nog meer zichtbaar worden. Toch een slechte nacht gehad? Gebruik Stress Positive Eye Lift – dit unieke oogmasker dat je op laat, revitaliseert de ogen en vermindert de tekenen van vermoeidheid en stress (zoals zwelling, donkere kringen en fijne lijntjes) en werkt snel voor een verfrissende oogopslag.

4. bescherm je huid dagelijks met een SPF

Het niet dagelijks zorgvuldig aanbrengen van een oogcrème met SPF kan leiden tot de vorming van hyperpigmentatie (pigmentvlekken), wat de donkere verkleuring verergert. Gebruik dus dagelijks een SPF om schade te voorkomen. Let er wel op dat deze geschikt is voor het gevoelige ooggebied.

5. zorg voor een gezonde levenswijze

Een ongezonde levenswijze, zoals overmatig suikergebruik en roken, kan de huidbarrière rond de ogen verzwakken, waardoor onderliggende huidproblemen sneller zichtbaar worden. Gelukkig kunnen we door bewuste en gezondere keuzes te maken heel wat leed en schade aan onze gevoelige ooghuid voorkomen!

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping huidanalyse

Ontdek welke maskercombinatie jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.