Een (extreem) droge huid: de oorzaak én hoe te verminderen

Tips om je droge huid te verzorgen

Waardoor ontstaat een droge huid?

Mensen met een (extreem) droge huid hebben van nature een zwakkere barrière lipidelaag en een tekort aan olie (vet), wat leidt tot vochtverlies en uitdroging. Het kan zijn dat je huidtype van nature droger is dan gemiddeld, dit is genetisch bepaald.

Er bestaat echter een groot verschil tussen een droge huid (tekort aan vet/talg) en een vochtarme huid/gedehydrateerde huid/ uitgedroogde huid (tekort aan vocht). Zo kan bij iemand met een vette huid, de huid toch vochtarm zijn. Meer over het verschil tussen een droge huid (huidtype) en een vochtarme of gedehydrateerde huid (huidconditie) lees in je in onderstaande blog.

hoe herken je een droge huid of vochtarme huid?

Kenmerken van een (extreem) droge huid (gezicht, lichaam)

  • Genetisch bepaald (huidtype)
  • Een droge huid heeft een tekort aan talg (vet)
  • Een droge huid voelt overal droog aan (denk aan een droge hoofdhuid, droge benen en armen, droog voorhoofd)
  • Bij een droge huid ontstaan sneller fijne lijntjes, rimpels. 

Behandeling en verzorging van een droge huid in het gezicht (en lichaam)

Het laatste wetenschappelijke onderzoek toont aan dat een gezonde huid begint met de juiste balans van een sterke barrière lipidelaag, hydratatie en een optimaal werkend microbioom (ook de microbiële omgeving genoemd). Als een van deze factoren uit balans is, kan de droge huid er aangetast uitzien en aanvoelen. Mensen met een genetische droge huid (atopisch) hebben van nature een zwakke lipide barrièrelaag; de huid maakt niet genoeg lipides aan om de huid in optimale gezondheid te houden. Maar laten we de barrière lipidelaag eens beter wat bekijken en ontdek hoe jij de jouwe kunt versterken voor een gezonde, gehydrateerde huid.

Wat is een barrière lipidelaag?

Denk aan lipides als het “cement” die jouw huid de “bouwstenen” bijeenhouden. Deze barrière lipidelaag bevindt zich in het stratum corneum (de buitenste huidlaag), en is de eerste verdedigingslaag van de huid tegen uitdrogende factoren van binnen- en buitenuit. Een sterke barrière lipidelaag voorkomt overmatig vochtverlies en houdt externe stressoren buiten zoals UV-straling, temperatuurschommelingen, bacteriën en schimmels, virussen, irriterende stoffen en allergenen.

gezonde barrière lipidelaag
gezonde barrière lipidelaag
verstoorde barrière lipidelaag
verstoorde barrière lipidelaag

Wat gebeurt er als de barrière lipidelaag van de huid verstoord is?

Wanneer de barrière lipidelaag van de huid verzwakt is, zal de huid eerst vocht verliezen. Dit resulteert in schilfers, een doffe uitstraling en droogte lijntjes. Op dit moment is de droge huid vatbaarder voor stressoren van buitenaf en vertoont sneller tekenen van voortijdige huidveroudering.

Hoe kun je een droge huid verminderen?

Wanneer je een droge huid hebt, heb je van nature een minder sterke barrière lipidelaag, maar er zijn ook andere factoren die de huidbarrière kunnen aantasten. Door rekening te houden met deze factoren, kun je de droge huid beter onder controle krijgen.

  • Huidveroudering vermindert de aanmaak van lipides op den duur.
  • Seizoensveranderingen zoals koudere temperaturen en lage luchtvochtigheid kunnen leiden tot verminderde aanmaak van lipides en een verhoogde gevoeligheid.
  • Reinigen, overexfoliëren en bepaalde skincare ingrediënten zoals Alcohol, Aceton en agressieve surfactanten kunnen de huid uitdrogen en barrière strippen.
  • Voeding: verminderde vetconsumptie kan leiden tot minder aanmaak van lipides.
  • Stress, UV-straling en bepaalde huidziektes kunnen de huidbarrière beschadigen of het herstel vertragen.

Hoe behandel je een droge huid?

Voor alle complexe factoren die van invloed zijn op een droge huid en het herstel van barrière lipidelaag, is de oplossing relatief eenvoudig: voeg producten toe aan jouw huidverzorgingsregime die de barrière lipidelaag intensief voeden. Zoek naar producten die rijk zijn aan Fytolipiden en ingrediënten bevatten zoals Ceramides, Vrije Vetzuren (zoals Palmitinezuur, Stearinezuur en Myristinezuur) en Sterolen.

Huidverzorgingsproducten voor een droge huid

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.