Wat is purging?

Skin 101: wat is purging?

wat is purging?

Je kent het wel: heb je net een nieuw product in je skincare routine, lijkt het wel alsof je er juist meer puistjes door krijgt! Wanneer je actieve werkstoffen introduceert in je huidverzorgingsroutine kan je huid hierop reageren. Dit noemen we purging en dit is een natuurlijke reactie van de huid. En geen zorgen; dit hoeft niet meteen te betekenen dat dit product niets voor jou is.

hoe werkt purging?

Wanneer je actieve ingrediënten die de celvernieuwing stimuleren aanbrengt op de huid, zal vervuiling (zoals dode huidcellen, bacteriën en talg) naar het huidoppervlak komen. Je zou kunnen zeggen dat de huid al het vuil als het ware naar boven duwt. Dit kan ervoor zorgen dat de huid er eerst onrustiger uitziet en meer ontstekingen kan krijgen. Maar dit betekent ook dat je huid aan het werk is en er een schonere, gezondere huid onderweg is! Sommige ingrediënten kunnen wat meer purging veroorzaken dan anderen, omdat ze de celvernieuwing stimuleren. Denk hierbij aan Salicylzuur en andere zuren.

hoe ontstaat purging?
hoe lang duurt purging?

hoe lang duurt purging?

No stress, gelukkig duurt het purging proces niet al te lang. Jeugdpuistjes en andere onzuiverheden die ontstaan door purging, verdwijnen meestal sneller dan gewone onzuiverheden. Geef je huid een volledige cyclus (ongeveer 28 dagen) de kans om te wennen aan de actieve ingrediënten. Zodra je huid gewend is aan de werkstoffen en al het vuil naar de oppervlakte is gebracht, zullen de puistjes verminderen.

hoe weet ik of mijn huid aan het purgen is?

Ben je net gestart met een nieuw product of ingrediënt en zie je meer ontstekingen ontstaan? Dan zou dit purging kunnen zijn. Purging ontstaat meestal door krachtige ingrediënten als Retinoïden of Salicylzuur, maar je kan ook purging ervaring door een chemische peeling. Purging zorgt meestal voor meer onzuiverheden in de zones waar je eerder al puistjes ervaarde. Zie je meer puistjes ontstaan op andere plekken dan je gewend was? Overleg dan met je huidexpert of dit product passend is voor jou.

hoe weet ik of mijn huid aan het purgen is?
clear start skin quiz

weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Vind jouw gepersonaliseerde skincare routine met de Clear Start Skin Quiz. We kijken samen naar jouw huid en jouw voornaamste huidproblemen. Vervolgens bieden we je een routine waarmee jij jouw meest gezond huid kan behalen.