Alles wat je over pigmentvlekken moet weten

bruine vlekjes, ouderdomsvlekken, pigmentvlekken en meer: een diepgaande blik op hyperpigmentatie.

Wanneer je pigmentvlekken op uw gezicht hebt, waarschijnlijk wilt je die minderen of aanpakken. Pigmentvlekken hebben nen ferme impact op hoe mensen ouderdom inschatten. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat iemand met pigmentvlekjes of een onregelmatige huidskleur wel tot 12 jaar ouder kan lijken. In deze blog vertellen we u hoe je pigmentvlekken kunt verminderen, aanpakken en voorkomen.

wat zijn de oorzaken van pigmentvlekken in het gezicht?

Het is handig om te weten hoe pigmentvlekken ontstaan. De officiële term voor bruine vlekken in het gezicht en andere vormen van huidverkleuring, zoals ouderdomsvlekken, is hyperpigmentatie. In tegenstelling tot sproeten, vervagen hyperpigmentatie in de winter niet, en jammer genoeg worden ze zichtbaarder naarmate we ouder worden.

Pigmentvlekken ontstaan door onregelmatige productie van melanine (het bruine of roodachtige pigment in de huid). Bepaalde triggers, vooral blootstelling aan de zon zonder SPF-bescherming en een verbrande huid als gevolg, veroorzaken deze onregelmatige productie, wat leidt tot ophoping van kleur aan het huidoppervlak. Andere oorzaken zijn hormonale factoren (zoals de pil en zwangerschap) en post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH), veroorzaakt door wondjes of littekens (denk aan een puistje of een diepe snee). Zowel hormonale hyperpigmentatie als PIH worden versterkt door blootstelling aan de zon.

powerbright dark spot serum

Slechts 30 minuten onbeschermd in de zon kan een maand

inspanning om hyperpigmentatie tegen te gaan tenietdoen.

hoe voorkom je pigmentvlekken?

1. raadpleeg de experts

Vraag een Dermalogica huidexpert voor een gratis FaceMapping® huidanalyse om de oorzaak van de bruine vlekken te achterhalen. Op basis van deze persoonlijke factoren kan de huidexpert de beste behandeling voor uw huid op maat samenstellen. Een professionele behandeling kan helpen om hyperpigmentatie sneller te verminderen!

Pro tip! Vind hier een huidexpert bij jou in de buurt voor een FaceMapping® huidanalyse. 

2. gebruik dagelijks zonnecrème
Zonnecrème met SPF voorkomt dat UV-stralen nieuwe pigmentvlekken op de huid veroorzaken en helpt ook om de kleurintensiteit van reeds aanwezige pigmentvlekken te regelen. Draag dagelijks zonnecrème om het beste resultaat van behandelingen te behouden. Amper 30 minuten onbeschermd in de zon kunnen namelijk een maand inspanning om hyperpigmentatie tegen te gaan tenietdoen!

Dynamic Skin Recovery SPF50 en Powerbright Moisturizer SPF50 bevatten beide breedspectrum zonbescherming (SPF) voor optimale bescherming tegen huid verouderende UV-stralen.

3. ken uw bestanddelen

Er zijn diverse bestanddelen die kunnen helpen bij de aanpak van hyperpigmentatie, waarbij Vitamine C veruit de krachtigste is. Als een van de krachtigste antioxidanten die er bestaan, is het bijzonder doeltreffend in de strijd tegen vrije radicalen. Nieuw onderzoek toont aan dat het ook het natuurlijk afweersysteem van de huid kan versterken en kan helpen de huid te beschermen tegen toekomstige oxidatieve stress. Hierdoor wordt de huid zowel van binnenuit als van buitenaf doeltreffend verhelderd. Zorg ervoor dat je een Vitamine C-formule kiest die zowel stabiel is als goed biologisch beschikbaar is.

Biolumin-C Serum bevat een ultrastabiel Vitamine C-complex dat de huid beschermt tegen vrije radicalen, fijne lijntjes vermindert en de huid egaliseert. Dermalogica's Vitamine C-serum bevat tot 3 keer meer vitamine C dan toonaangevende concurrenten. Speciaal voor de oogcontour is er Biolumin-C Eye Serum. Dit serum vervaagt pigmentschade en fijne lijntjes rondom de ogen. Om de huid te hydrateren en te verhelderen is er Biolumin-C Gel Moisturizer. Deze lichte moisturizer is zacht voor de huid en geeft onmiddellijk een oplichtend effect.

Niacinamide (vitamine B3) is een bestanddeel dat bekend staat om zijn capaciteit om hyperpigmentatie effectief te behandelen, omdat het transport van melaninekorrels naar de omliggende huidcellen onderdrukt. Pioenroos is rijk aan Paeonol (een fenolische verbinding) en kan de productie van tyrosinase afremmen. Door de tyrosinase hoeveelheid te verminderen, wordt de melanineproductie minder gestimuleerd.

Beide bestanddelen zitten in PowerBright Dark Spot Serum. Dit product is speciaal ontwikkeld om pigmentvlekken tegen te gaan en te verminderen. Geformuleerd met de nieuwste hoogwaardige bestanddelen die snel zichtbare resultaten kunnen opleveren, is PowerBright Dark Spot Serum in staat om pigmentvlekken te verminderen en de algehele huidskleur te egaliseren.

Gehydrolyseerd tarwemeel is rijk aan arbinoxylo-oligosachariden en wordt geactiveerd wanneer het een overmatige activiteit van een belangrijk enzym dat betrokken is bij melanineproductie detecteert. Het reageert door de huid op te klaren en donkere vlekken te verminderen. Dit bestanddeel zit in Smart Response Serum en zorgt voor het vervagen van pigmentvlekken. Bovendien hydrateert, verzacht en verstevigt het serum de huid.

4. heb geduld

Voor pigmentvlekken bestaat er geen snel oplossing: het kan minstens 30 dagen duren voordat je huidverzorgingsroutine (met zonnecrème) enig resultaat laat zien. Bovendien kunnen sommige vlekken donkerder lijken voordat ze lichter worden, omdat hyperpigmentatie geleidelijk dichter naar het huidoppervlak komt wanneer je exfolieert. Maar blijf volhouden, uiteindelijk zul je een heldere, stevigere en meer stralende huid krijgen.

PRO TIP! Liquid Peelfoliant is de krachtigste peeling voor thuisgebruik. Het geeft een boost aan je celvernieuwing en verwijdert dode huidcellen om de gezonde huid eronder te onthullen.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek welke maskercombinatie jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.