Zon(de)

Dermalogica’s huidexperts ontvangen regelmatig vragen over UV-stralen en zonbescherming. Dit zijn de meest gestelde vragen en de meest gemaakte denkfouten!

wat is het verschil tussen uva en uvb?

Natuurlijk zonlicht bestaat voor zo’n 95 procent uit UVA en voor zo’n 5 procent uit UVB. Deze stralen hebben op verschillende manieren invloed op de huid: UVA-stralen hebben een lange golf en dringen diep door in de huid (tot in de dermis), waardoor ze collageen en elastine kunnen aantasten en huidveroudering veroorzaken. Daarom staat de A ook wel voor Aging. UVB-stralen zijn krachtiger dan UVA-stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen (voornamelijk tot in de epidermis). UVB-stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor Burning.

welke soorten uv-filters zijn er?

UV-filters kunnen worden onderverdeeld in chemische (absorberende) en fysische (weerkaatsende) filters. Producten met chemische filters worden door de huid geabsorbeerd: ze trekken in de huid. Producten met een fysische filter blijven op de huid liggen, waardoor ze UV-stralen weerkaatsen. Doordat ze niet in de huid trekken, is de kans op huidirritatie kleiner en zijn ze voornamelijk geschikt voor mensen met een (zeer) gevoelige huid.

HOE WERKT OLEOSOME TECHNOLOGIE? 
Om een smeerbare crème te krijgen zijn emulgatoren nodig (stoffen die zich aan elkaar kunnen binden). Emulgatoren verminderen de werking van een spf, waardoor voor een hogere spf meer filters nodig zijn. Echter: hoe meer filters, hoe groter de kans op huidirritatie. Dankzij Oleosome technologie kan de spf verhoogd worden zonder meer filters te hoeven gebruiken. De technologie werkt met de kracht van Oleosomen; dit zijn holle zaden van planten. Doordat ze hol zijn, kunnen er werkzame ingrediënten in worden gestopt en werken ze perfect als ‘drager’ voor UV-filters. Hierdoor wordt de kans op huidirritatie verkleind én kan de spf langer doorwerken.

4 veelgemaakte denkfouten

Denkfout 1 spf20 + spf30 = spf50
Het combineren van producten met een verschillende spf lijkt misschien slim, maar zorgt er niet voor dat je beter beschermd bent tegen UV-stralen. spf20 + spf30 = spf30, geen spf50!

Denkfout 2 Alleen als het zonnig is, kun je UV-schade oplopen.
Ook op een mistige of bewolkte dag bereiken UV-stralen de huid en kan huidschade ontstaan. Sterker nog: zelfs achter glas kun je huidschade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, komt 50 procent van de UVA-stralen door glas heen! Zelfs in huis, op kantoor en in de auto is UV-bescherming dus niet overbodig.

Denkfout 3 Een spf beschermt tegen UVA en UVB
Een spf biedt alleen bescherming tegen UVB-stralen (zonverbranding). Voor goede bescherming is het noodzakelijk om een product te gebruiken dat ook bescherming biedt tegen UVA-stralen (huidveroudering). Dit wordt ook wel breedspectrum zonbescherming genoemd.

Denkfout 4 Als je verbrand bent, heeft je huid behoefte aan een vette crème.
Bij een verbrande huid kun je vette crèmes op oliebasis beter vermijden. Vette crèmes houden de warmte van de huid juist vast, waardoor een branderig gevoel kan verergeren. Gebruik liever een verzorgend aftersun product met verkoelende ingrediënten, zoals Komkommer, Zoethout en Lavendel.

6 tips om veilig te zonnen 6 tips om veilig te zonnen
Lees meer
Verbrand door de zon. Wat nu? Verbrand door de zon. Wat nu?
Lees meer