Oorzaak & behandeling: wallen & donkere kringen onder de ogen

5 tips om wallen of donkere kringen onder de ogen te verminderen

Ben je vermoeid, gestrest of zit je niet helemaal lekker in je vel? Je ogen verraden in één oogopslag hoe jij je voelt, door bijvoorbeeld donkere kringen onder de ogen. Wat is de oorzaak van wallen en blauwe kringen onder de ogen? En wat kun je doen om dit te voorkomen? Dermalogica heeft een aantal producten in haar assortiment waardoor jij weer een heldere en frisse oogopslag krijgt!

retinol_1

story highlights - 5 tips voor een minder vermoeide oogopslag

1. Zorg voor een gehydrateerde huid onder de ogen met een hydraterende oogcrème. 

2. Verminder zwelling onder de ogen door je zoutinname te beperken

3. Verminder donkere kringen onder de ogen door voldoende slaap

4. Gebruik dagelijks een SPF

5. Zorg voor een gezonde levensstijl 

Het verschil tussen wallen en donkere kringen onder de ogen

Wie kent het niet? Je wordt wakker en ziet enorme blauwe kringen onder je ogen. Daaropvolgend vertel je tegen je partner ''pfoe, zó slecht geslapen, de wallen onder m'n ogen zijn enorm!''. Om de wallen weg te werken gebruik je een flinke laag concealer - maar zijn dit wel echt wallen of juist donkere kringen? Er is namelijk een verschil tussen wallen onder de ogen en donkere kringen onder de ogen.

  • Wallen zijn grotendeels genetisch bepaald en ontstaan door een teveel aan huid of vet waardoor ze als het ware als kussentjes onder je ogen verschijnen
  • Donkere kringen onder de ogen zijn blauwige/paarse bloedvaatjes die door de huid schijnen doordat de huid onder de ogen erg delicaat en dun is. 

Wat is de oorzaak voor het ontstaan wallen of donkere kringen onder de ogen?

Nu we weten wat het verschil is tussen wallen en donkere kringen onder de ogen, kunnen we wat dieper ingaan op de oorzaak voor het ontstaan hiervan. Er zijn meerdere oorzaken die donkere kringen of wallen onder de ogen kunnen veroorzaken. Een deel van de oorzaken zijn genetisch bepaald, maar ook je levensstijl heeft zo zijn invloed. Hieronder hebben we een aantal oorzaken voor je uitgelicht. 

1. Dunnere huid onder de ogen

De huid rondom onze ogen is het meest delicate van ons lichaam. Met een gemiddelde dikte van slechts 0,3-0,5 mm behoort het tot de dunste huid van het hele lichaam, zo'n tien keer dunner dan de huid van de rest van ons gezicht. Daarnaast bevat de huid rondom de ogen minder talgklieren dan de rest van het gezicht waardoor de natuurlijke filmlaag de huid minder goed gehydrateerd kan houden en waardoor de huid gevoeliger is voor de vorming van lijntjes, wallen en donkere kringen onder de ogen.

2. Wallen onder de ogen door huidveroudering

Bij het ouder worden ondergaat de huid structurele veranderingen die de huidconditie beïnvloeden. Deze veranderingen worden beïnvloed door intrinsieke (natuurlijke) veroudering dat afhankelijk is van genetische aanleg en de algehele gezondheid. Naarmate je ouder wordt, maakt de huid minder collageen aan waardoor wallen kunnen ontstaan. Awaken Peptide Eye Gel maakt gebruik van krachtige, verstevigende peptiden en van planten afgeleide technologie om de zichtbaarheid van wallen en fijne lijntjes te verminderen. 

3. Externe factoren: luchtvervuiling, UV-stralen, kou en droogte

De huid is gevoelig voor omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling, UV-stralen, kou en droogte. Deze externe factoren kunnen zorgen voor een verzwakte huidbarrière en dehydratie van de huid met als gevolg het ontstaan van donkere kringen en fijne lijntjes. 

4. Donkere kringen door levensstijl, stress en vermoeidheid

Een ongezonde levensstijl zoals roken, het nuttigen van alcohol en vele uren spenderen achter telefoon of laptop, kunnen bijdragen aan het ontstaan van donkere kringen onder de ogen. De belangrijkste boosdoeners zijn echter slaaptekort (vermoeidheid) en (negatieve) stress. Door dat de huid rondom je ogen het dunst is, is het dan ook één van de eerste gebieden waar stress zichtbaar wordt. Mensen die veel negatieve stress ervaren hebben vaak de neiging om minder goed voor zichzelf te zorgen op het gebied van voeding, hydratatie en slaap. Dit kan bijdrage aan het verslechteren van de huid rondom de ogen. 

Wanneer je last hebt van donkere kringen onder de ogen is het belangrijk om voldoende water te drinken of een verhelderende eye serum aan te brengen zoals Dermalogica’s Biolumin-C Eye Serum. 

Tips om donkere kringen, wallen en zwellingen onder de ogen te verminderen

1. Zorg voor een gehydrateerde huid onder de ogen met een hydraterende oogcrème

Wanneer de huid gedehydrateerd is neemt het volume rond de ogen af, waardoor de ogen wat meer verzinken in de oogkas. Ook zullen fijne droogtelijntjes en donkere kringen makkelijker ontstaan. Zorg er dus voor dat je huid goed gehydrateerd blijft door dagelijks een oogcrème met hyaluronzuur te gebruiken zoals Age Reversal Eye Complex.

Hyaluronzuur is een vochtinbrengende krachtpatser. Hyaluronzuur is een hydraterende krachtpatser. Hyaluronzuur kan tot 1.000 keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden, dat geleidelijk in de huid vrijkomt. Het speelt dus een cruciale rol in het goed gehydrateerd houden van de huid. Daarnaast is cafeïne ook een ingrediënt die veel kan doen tegen wallen. Oogverzorging is dan ook een belangrijke stap in je routien. Awaken Peptide Eye Gel is een verfrissende ooggel die wallen en zwellingen binnen 10 minuten al zichtbaar vermindert. 

2. Verminder zwelling onder de ogen door je zoutinname te beperken

Een ongezond eetpatroon bestaat vaak uit een overmatige zoutinname wat gemakkelijk zwelling rond de ogen kan veroorzaken. Ook kunnen de haarvaten verzwakken en gaan lekken, wat bijdraagt aan het ontstaan van zwelling. Probeer dus je zoutinname zoveel mogelijk te beperken en laat wat vaker het potje zout staan!

3. Verminder donkere kringen onder de ogen door voldoende slaap

Een tekort aan slaap, samen met hyperpigmentatie verergert donkere kringen onder de ogen. Vaak is er sprake van een erfelijke aanleg. Als je vermoeid bent dan vermindert de circulatie waardoor kringen ook meer zichtbaar zullen worden. Toch een nachtje slecht geslapen? Gebruik Stress Positive Eye Lift – dit unieke leave-on oogmasker revitaliseert de ogen en vermindert de tekenen van vermoeidheid en stress (zoals zwelling, donkere kringen en fijne lijntjes) en werkt snel voor een verfrissende oogopslag.

4. Gebruik dagelijks een SPF

Het niet dagelijks zorgvuldig aanbrengen van een oogcrème met SPF kan resulteren in het ontstaan van hyperpigmentatie (pigmentvlekjes) wat donkere pigmentatie verergert. Gebruik dus dagelijks een SPF om schade te voorkomen. Kijk wel goed of dat deze geschikt is voor het delicate ooggebied.

5. Zorg voor een gezonde levensstijl

Een ongezonde levensstijl zoals het eten van teveel suiker en roken kunnen de huidbarrière rond de ogen verzwakken, wat ervoor zorgt dat onderliggende huidproblemen sneller  zichtbaar worden. Gelukkig is het wel zo dat we door het maken van bewuste en gezondere keuzes ook heel veel leed en schade aan onze delicate ooghuid kunnen voorkomen!

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping huidanalyse

Ontdek welke maskercombinatie jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.