De verschillende soorten onzuiverheden op een rijtje

Wat zijn mee-eters, papels, pustels en andere soorten onzuiverheden?


de verschillende soorten onzuiverheden op een rijtje

_________ highlights _________

• Onzuiverheden komt in vele vormen voor. Weten welke soort jij hebt, kan je helpen om er sneller van af te komen en bijkomende huidschade te minimaliseren. •
• Een zonverbrande huid heeft extra hydratatie en voedingsstoffen nodig om deze weer te herstellen •


Heb je last van een onzuivere huid met breakouts? Weten wat voor soort het is, zal je helpen het juiste product of de juiste behandeling te kiezen om er sneller van af te komen zonder daarbij schade aan te richten aan de huid.

Hieronder een handig overzicht van verschillende soorten onzuiverheden - en tips hoe je deze kunt behandelen:

Mee-eters (blackheads)Mee-eter

Wat is een mee-eter?

Mee-eters worden veroorzaakt door een verstopping in de follikel (haarzak). Ze worden gevormd door een opeenhoping van talg, dode huidcellen, kleine haartjes en bacteriën. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak, waardoor deze in contact komt met licht en zuurstof. Daardoor oxideert het bovenste topje van de verstopping en wordt het zwart.

Uiterlijke kenmerken
Donker, klein en voornamelijk bij T-zone.

Hoe te behandelen?
Gebruik een masker of exfoliant met ingrediënten zoals Kaolin Klei, Zwavel en Geactiveerde Binchotan Houtskool. Of laat de mee-eters door een huidexpert verwijderen (vraag naar express treatments).

Whiteheads
whitehead

Wat is een whitehead?

Mee-eters kunnen ook wit van kleur zijn. Een whitehead ligt vaak wat dieper en wordt niet blootgesteld aan lucht waardoor ook weer lastiger te verwijderen is dan een mee-eter in de vorm van een blackhead. 

Uiterlijke kenmerken
Kleine, wit/gele bultjes zonder roodheid.

Hoe te behandelen?
Gebruik een scrub of exfoliant met ingredienten zoals Salicylsuur, Tea Tree olie en Niacinamide. Of laat de whiteheads door een huidexpert verwijderen.

Milia (gerstenkorrels)milia

Wat zijn gerstenkorrels (ook wel Milia genoemd)?

Milia (gerstenkorrels) is eigenlijk geen onzuiverheid. Het zijn goedaardige cysten die veroorzaakt worden wanneer dode huidcellen en keratine (proteine) onder de huid gevangen zitten en geen opening hebben om eruit te komen. Milia wordt mede veroorzaakt door een tekort aan vocht in de huid. 

Uiterlijke kenmerken

Harde, kleine, witte bultjes. Vaak verward met whiteheads.

Hoe te behandelen

Gebruik een exfoliant met ingrediënten zoals Salicylzuur. Of ga naar een dermatoloog om dit professioneel te laten vewijderen.

Papels
papels

Wat is een papel?

Papels zijn rode, verhoogde bobbels die optreden als een gesloten follikel te weinig zuurstof krijgt. Deze anaerobe omgeving zorgt ervoor dat de bacteriën actief worden en deze overtollig talg en dode huidcellen ‘opeet’. Hoemeer de bacteriën zich vermenigvuldigen en talg consumeren, hoe groter de follikel in een papel.

Uiterlijke kenmerken
Rood/roze, zonder pus of zichtbare opening. 'Nog niet klaar'.

Hoe te behandelen
Gebruik een leave-on booster of serum met ingrediënten zoals: Salicylzuur, Tea Tree olie en TT Technologie. Of raadpleeg een professionele huidexpert of dermatoloog voor het beste resultaat.

Pustels
pustels

Wat is een pustel?

Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.

Uiterlijke kenmerken
Rood/roze bultjes, opgezwollen met pus en wit/gele kop. Vaak verward met whiteheads.

Hoe te behandelen
Gebruik een leave-on booster of serum met ingrediënten zoals: Salicylzuur, Tea Tree olie en TT Technologie. Of raadpleeg een professionele huidexpert of dermatoloog voor het beste resultaat.

Knobbels (nodules)knobbels

Wat is een knobbel?

Nodules (knobbels) ontwikkelen zich wanneer een infectie zich uitbreidt naar omringende follikels. De knobbels zien eruit als meerdere papels en pustels die gegroepeerd zijn, of als grotere, bobbelige gebieden.

Uiterlijke kenmerken
Bobbelige, gezwollen rode gebieden met geclusterde papels en puisten.

Hoe te behandelen
Raadpleeg een professionele huidexpert of dermatoloog voor het beste resultaat.

Cysten
cysten

Wat is een cyste?

Cysten ontstaan als de infectie een lange tijd in de dermis aanwezig blijft, waardoor het lichaam het in quarantaine kan plaatsen in een membraan. Vanwege deze quarantaine kan er niets uit de cyste komen, wel kun je proberen om met producten die bv. Salicylzuur bevatten, de infectie ‘uit quarantaine’ te krijgen.

Uiterlijke kenmerken
Grote, wijdverspreide bultjes of gebieden die geen zichtbare pus bevatten. Vaak enkelvoudig (niet geclusterd).

Hoe te behandelen
Raadpleeg een professionele huidexpert of dermatoloog voor het beste resultaat.

Mee-eters (blackheads), whiteheads en gerstekorrels (milia) zijn niet-inflammatoir, wat betekent dat er geen roodheid of ontsteking aanwezig is. Maar onthoudt: mee-eters kunnen puistjes worden.
Onbehandelde mee-eters kunnen puistjes worden wanneer ze geïnfecteerd raken door bacteriën die onzuiverheden veroorzaken, de P.acnes bacterie. Daarom is het belangrijk om je huid altijd goed te reinigen, zodat overtollig talg en dode huidcellen worden verwijderd. 

Over het algemeen zijn mee-eters, whiteheads, papels en puisten te behandelen met producten gericht op het verminderen van onzuiverheden. Heb je hulp nodig? Raadpleeg een Dermalogica huidexpert voor de juiste begeleiding hierbij. Als de acne hevig ontstoken is (oftwel rood en pijnlijk), spreken we van een hogere gradatie van acne. Overweeg in dit geval om dit eventueel aan te vullen met medisch advies van een arts.