Wat is het Circadiaanse ritme van de huid?

In synergie met energie

Circadiaans ritme van de huid

_________ highlights _________

• Overdag is je huid in de beschermingsmodus om zich te kunnen wapenen tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals UV-stralen. •
• De huid herstelt 's nachts de schade die overdag is opgelopen en geeft de celvernieuwing en herstelprocessen een boost 


Ziet jouw huid er soms minder energiek en fit uit dan je zou willen? Je kunt je huid een handje helpen met het verkrijgen van een meer energieke uitstraling. Daarvoor is het belangrijk om kennis te hebben van het circadiaans ritme (ook wel het 24-uurs ritme) van de huid.

Wat is het circadiaans ritme van de huid?

Het circadiaans ritme van de huid is het biologische ritme van de huid. Het is gebaseerd op de natuurlijke manier waarop ons lichaam reageert op licht en donker. Dit houdt in dat je huid iedere 24 uur fysische veranderingen doormaakt. Deze veranderingen hebben voornamelijk betrekking op de talgproductie, de vochtbalans, de pH-waarde en de temperatuur van de huid.

Bescherming van de huid overdag

Overdag zijn ons lichaamscellen in de ‘beschermingsmodus’. Gedurende de dag produceert de huid meer talg en verliest deze minder vocht dan ’s nachts. Daardoor is de barrièrefunctie van je huid overdag effectiever dan ’s nachts. Dit is nodig om je huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV-stralen, uitlaatgassen en andere factoren waar de huid gestrest van kan raken. 

's Nachts gaat de huid in herstelmodus

Wanneer de zon ondergaat komt onze huid in de ‘herstelmodus’. De huid herstelt de schade die overdag is opgelopen en geeft de celvernieuwing en herstelprocessen een boost. ‘s Nachts is de huid warmer dan overdag en heeft deze een zuurdere pH. Bovendien produceert de huid terwijl je slaapt minder talg dan overdag en verliest deze meer vocht. Doordat de huid zich niet hoeft te wapenen tegen UV-stralen en andere omgevingsfactoren, kan je huid bijkomen en de schade die overdag is opgelopen herstellen.

het circadiaanse ritme van de huid

 

overdag - beschermingsmodus:

- cellen beschermen zich tegen UV-stralen
- natuurlijke antioxidant bescherming
- piekuren: 7:00-11:00

's avonds - herstelmodus:
-huidvernieuwing verdubbelt t.o.v. overdag
- collageenproductie verhoogt
- celschade wordt teruggedraaid
- lichaamstemperatuur stijgt, waardoor het lichaam meer vocht verliest
- herstel-piekuren: 19:00-middernacht

Hoe zorg je ervoor dat je huid er energieker uitziet?

Je kunt je huid van extra energie voorzien door zowel overdag als ’s nachts verzorgingsproducten te gebruiken met ingrediënten die in synergie zijn met je circadiaans ritme!

Aanbevolen producten voor een energieke huid overdag

Overdag heeft je huid behoefte aan bescherming om zich te kunnen wapenen tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals UV-stralen en uitlaatgassen. Ook kan het noodzakelijk zijn om je talgproductie gedurende de dag te reguleren (voornamelijk wanneer je een gecombineerde tot vette huid hebt).

Geadviseerde ingrediënten:

  • UV-beschermende ingrediënten: ingrediënten zoals fysische en chemische UV-filters en antioxidanten zijn belangrijk om je huid overdag te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.
    Tip: Prisma Protect SPF30, Dynamic Skin Recovery SPF50 of Solar Defense Booster SPF50.
  • Talgregulerende ingrediënten: ingrediënten zoals Niacinamide, Gistextract, Salicylzuur, Zinkextract en Cafeïne helpen je talgproductie te reguleren en roodheid te voorkomen en zijn daarom met het oog op het circadiaans ritme perfect geschikt voor overdag.
    Tip: Daily Superfoliant, Oil Free Matte SPF30

Aanbevolen producten om de huid te ondersteunen bij het nachtelijk herstel

De nacht biedt de mogelijkheid om je huid intensief te voeden en te herstellen. Daarom is zowel het gebruik van anti-aging ingrediënten als het gebruik van herstellende ingrediënten belangrijk.

Geadviseerde ingrediënten:

De nacht biedt de mogelijkheid om je huid intensief te voeden en te herstellen. Daarom is zowel het gebruik van anti-aging ingrediënten als het gebruik van herstellende ingrediënten belangrijk.

  • Anti-aging ingrediënten: Retinol is één van de meest krachtige ingrediënten in de strijd tegen huidveroudering. Het helpt rimpels en fijne lijntjes te verminderen en stimuleert de aanmaak van collageen, waardoor de huid steviger wordt. Ook ingrediënten als Bruin Zeewier en Rood Zeewier, verstevigende peptides en Rozenbottelolie zijn belangrijke ingrediënten die huidveroudering tegengaan.
    Tip: Overnight Retinol Repair, Age Reversal Eye Complex en Pure Night.
    Let op! Retinol is zeer gevoelig voor UV-stralen en kan daarom beter alleen ’s avonds worden gebruikt. Het past daarom perfect bij het circadiaanse ritme van de nacht.
  • Herstellende ingrediënten: ingrediënten als Teunisbloemolie, Arganolie, Tarwekiem- en Gistextract en Perzische zijdeboom, hebben een herstellende invloed op de huid. Ze beschermen de barrièrefunctie om huidirritatie te voorkomen en zijn daarom perfect geschikt voor het nachtelijk herstel.
    Tip: Sound Sleep Cocoon, Overnight Repair Serum

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.