Wat is eczeem?

3 praktische tips bij eczeem

wat is eczeem


Wat is eczeem?

Eczeem, ook wel dermatitis, is een verzamelnaam voor ontstekingsreacties van de huid. De aandoening wordt gekenmerkt door symptomen zoals jeuk, roodheid, schilfers en bultjes. Eczeem komt voor in alle leeftijdscategorieën en kan erfelijk zijn. Grofweg kan onderscheid worden gemaakt tussen atopisch en non-atopisch eczeem, waarvan atopisch eczeem het meest voor komt. De oorzak van eczeem zijn vaak irriterende stoffen en overbelasting van de huid. 

Wat is atopisch eczeem?

 

 

Atopisch eczeem ontstaat vaak op jonge leeftijd. Het is een aangeboren en chronische overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. ‘Atopie’ betekent letterlijk ‘de neiging om allergisch te reageren’. Vanwege de erfelijke aanleg van deze aandoening wordt het ook wel constitutioneel eczeem genoemd. De huid van mensen met atopisch eczeem is niet goed in staat vocht vast te houden, waardoor vaak een droge tot zeer droge huid wordt ervaren. Zo’n 80% van de
mensen met atopisch eczeem heeft ook last van andere allergieën, zoals hooikoorts of astma.

Wat is non-atopisch eczeem?

Contacteczeem, ook wel contactdermatitis, kan van het ene op het andere moment ontstaan. Deze vorm van eczeem ontstaat door overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Die overgevoeligheid kan veroorzaakt worden door diverse factoren zoals parfum, nikkel of bepaalde cosmetica. Ook mgevingsfactoren
zoals zon, warmte en water kunnen triggers zijn voor allergische reacties. Omdat het om een bepaalde stof gaat, is het belangrijk om te achterhalen welke stof dit precies is.

factoren zoals leefstijl en
voeding kunnen invloed
hebben op atopisch eczeem

 

 

3 praktische tips bij eczeem

1. Douche niet te lang en niet te heet. Hierdoor gaan huideigen vetstoffen verloren en kan de huid uitdrogen.
2. Kies voor verzorgende en kalmerende ingrediënten en vermijd ingrediënten zoals zeep en parfum.
3. Houd je nagels zo kort mogelijk. Zo voorkom je huidinfecties die kunnen ontstaan door het openkrabben van de huid. 

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.