Wat is purging? Waarom je onzuiverheden soms eerst verergeren voordat ze verminderen

Puistjes bij nieuwe skin care? Geen paniek! 

Ben je ook wel eens vol goede moed gestart met een nieuw product dat belooft je puistjes en verstopte poriën vaarwel te zeggen om er na een paar dagen achter te komen dat je juist meer puistjes hebt gekregen? Wacht nu even voordat je nu je nieuw aangekochte product in de prullenbak gooit, want het zou zo maar kunnen zijn dat je te maken hebt met een zogenaamde “purging” reactie. Onzuiverheden krijgen van nieuwe producten, kan soms een goed teken zijn. Wij vertellen je in deze blog waarom je huid soms moet wennen aan nieuwe huidverzorgingsproducten

Wat is purging?

Purging betekent letterlijk zuivering en is een huidreactie in cosmetica die een gevolg kan zijn van het versnellen van de celvernieuwing. Normaal gesproken doet je huid er ongeveer 28 dagen over om zichzelf te vernieuwen. Een huidcel wordt geboren in de onderste laag van de opperhuid (epidermis) en deze cel legt zijn reis af naar het huidoppervlak (stratum corneum) in ongeveer 14 dagen en blijft dan nog ongeveer 14 dagen daar en beschermt ons dan onder andere tegen onze omgeving. Uiteindelijk zorgen huidenzymen ervoor dat deze bovenste dode huidcellen (ook wel corneocyten genoemd) worden losgeweekt zodat ze kunnen afschilferen en vervangen worden door eronder liggende frisse, nieuwe, gehydrateerde cellen.

Onder invloed van verschillende factoren zoals het klimaat, het natuurlijke verouderingsproces, onze levensstijl en zelfs de producten die we gebruiken zien we dat dit natuurlijke afschilferingsproces vertraagd waardoor er een opeenhoping van dode huidcellen ontstaat aan het huidoppervlak met een doffe of onrustige huid als gevolg.

Als we veel producten of make-up op ons gezicht gebruiken waar porie-verstoppende ingrediënten inzitten zoals minerale oliën, synthetische geur&-kleurstoffen of uitdrogende alcoholen zoals SD alcohol, dan kan het zijn dat deze producten ervoor gaan zorgen dat de talgproductie stijgt en er (micro) comedonen en onzuiverheden ontstaan. Sommige beginnende talgophopingen zitten nog diep in de talgklier en zijn nog niet zichtbaar, maar op het moment dat je producten gaat gebruiken die de celvernieuwing gaan stimuleren dan kan het zijn dat deze nog onzichtbare talgophopingen sneller naar boven komen en zich alsnog gaan uiten in zichtbare onzuiverheden. Dit noemt men ook wel purging.

Hoe goed of slecht is purging voor je huid?

Je wilt tenslotte dat je huidprobleem verbetert en niet verergert. Echter wat we ons vaak niet realiseren is dat deze huidreactie toch al wel zou zijn ontstaan, die talgophoping zat er namelijk al. Het enige wat er nu gebeurt is dat deze sneller zichtbaar wordt. Het goede nieuws hiervan is doordat dit proces is versneld, jouw onzuiverheden daardoor ook sneller zullen verdwijnen en nog belangrijker: als je je nieuwe product(en) blijft gebruiken en voortaan kritisch kijkt naar het gebruik van porie-verstoppende ingrediënten dan zal je huid erna enorm opknappen en gaan verbeteren!

Je kunt het een beetje vergelijken met een soort detox van je huid. Je huid is als het ware heel hard bezig met het verwerken en afvoeren van afvalstoffen en op het moment dat we de celvernieuwing stimuleren dan stimuleren we de huid om dit in een sneller tempo te doen. Je huid ontgift zo van alle schadelijke stoffen en zodra deze eruit zijn dan kan de huid optimaal functioneren en gezond worden.

Welke ingrediënten stimuleren celvernieuwing en kunnen daarom purging veroorzaken?

Dit zijn voornamelijk exfoliërende ingrediënten die je tegenkomt in exfolianten en producten voor een onzuivere huid zoals Salicylzuur. Salicylzuur zit onder andere in: Daily Microfoliant en Multivitamin Thermafoliant. Maar ook retinoïden zoals Retinol (vitamine A) helpen bij het verminderen van onzuiverheden, het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van restschade en ook het voorkomen van toekomstige onzuiverheden. Retinol Clearing Oil en AGE Bright Clearing Serum bevatten Retinol en werken dus fantastisch bij een onzuivere huid. 

300x300_retinol_clearing_oil

Weet dat de kans op purging niet heel groot is, zeker niet als je al goede skincare en make-up gebruikt, maar als het toch gebeurt neem dan zeker contact op met je huidexpert want deze kan jou zo goed mogelijk begeleiden om ervoor te zorgen dat je huid er zo snel mogelijk in een verbeterde staat van is opgeknapt en jij nog lang plezier kunt hebben van jouw favoriete nieuwe producten!

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek welke maskercombinatie jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.