Ontdek waarom jouw huid gevoelig is

Dit is hoe je een gevoelige of gevoelig geworden huid herkent en hoe je ermee omgaat


gevoelige huid onder controle krijgen

Een gevoelige huid uit zich op verschillende manieren. Roodheid, dehydratatie, jeuk en een branderig gevoel kunnen af en toe voorkomen, maar ook dagelijks. Een gevoelige huid kan genetisch bepaald zijn of getriggerd worden door externe factoren zoals stress, een ongezond eetpatroon, cosmetische ingrediënten en luchtvervuiling. Door de oorzaak van je gevoeligheid te achterhalen bepaal je of je huid van nature gevoelig is (huidtype) of gevoelig is geworden (huidconditie).

Een gevoelige huid: huidtype

Een gevoelige huid is genetisch bepaald. De huidbarrière is zwakker dan gemiddeld, waardoor de huid ontvankelijker is voor irriterende stoffen, microben en allergenen. Dit kan gevoeligheidsreacties veroorzaken zoals roodheid, pijn en een branderig gevoel. Een gevoelige huid kan generatie op generatie worden doorgegeven – maar er zijn manieren om ermee om te gaan!

PRO TIP! Redness Relief Essence vermindert roodheid door huidherstel te stimuleren. Daarnaast kalmeert en verzacht deze essence de huid en brengt deze weer terug in balans.

Tekenen van een gevoelige huid

  • Een dunne huidtextuur: de huid kan zelfs doorzichtig lijken.
  • Een trekkerig gevoel: dit kan een teken zijn van dehydratatie en kan veroorzaakt worden door verkeerd productgebruik.
  • Roodheid of rode vlekken in het gezicht: dit is een teken van over-reactieve haarvaatjes en de neiging tot rosacea.
  • Schilfers, gebarsten huid op de wangen en het voorhoofd: dit is een teken van dehydratatie en verslechterde barrièrefunctie.  
  • Opvliegers, jeuk of brandend gevoel: dit kan een teken zijn van over-reactieve haarvaatjes.
  • Kleine bultjes of ontstekingen: niet te verwarren met onzuiverheden door opgehoopt talg/acne. 

PRO TIP! Barrier Defense Booster versterkt de huidbarrière, beschermt preventief tegen prikkelingen en voedt de huid.

Een gevoelig geworden huid: huidconditie

De huid kan (tijdelijk) gevoelig zijn door bepaalde factoren zoals leefstijl en externe factoren. Het goede nieuws is: deze vorm van gevoeligheid kun je verminderen en zelfs voorkomen door triggers zoals stress, overmatige blootstelling aan UV-straling en luchtvervuiling te voorkomen. Wanneer je toch last hebt van gevoeligheid kun je dit verminderen door de juiste huidverzorging te gebruiken en bepaalde aanpassingen te maken in je levensstijl.

Je huid kan gevoelig worden door de volgende factoren:

  • Leefstijl: factoren zoals stress, eetpatroon, roken, dehydratatie, alcohol, reacties op cosmetica en over-exfoliatie
  • Omgeving: factoren zoals luchtvervuiling, allergenen, centrale verwarming/airco, temperatuurschommelingen
  • Fysiek: stress, hormonale schommelingen
  • Aandoeningen/ziektes: rosacea, eczeem, psoriasis

Wat de oorzaak ook is: het versterken van je huidbarrière helpt de gevoeligheid en frequentie ervan te verminderen. Stel je huidcellen voor als kleine bakstenen. Het cement is de lipidelaag. Een gezonde barrière lipidelaag houdt de huid gehydrateerd, houdt vocht vast en schadelijke stoffen buiten. Wanneer de huidbarrière verslechterd is, is het cement verzwakt en ervaar je sneller een oncomfortabel gevoel op je huid en tekenen van gevoeligheid.

PRO TIP! Stabilizing Repair Cream is een ultra-kalmerende moisturizer met een Ceramide-building complex die een zachte beschermlaag vormt voor de gevoelige huid. Het hersteld de lipidenbarrière van de huid en versterkt de huid om gevoeligheid te voorkomen. 

Productadvies nodig voor de gevoelige huid?

Dermalogica’s producten bevatten geen irriterende, kunstmatige ingrediënten, zoals parfum en synthetische kleurstoffen. Daarnaast is de UltraCalming™ productlijn speciaal ontwikkeld om de gevoelige huid te verzachten en te herstellen. Deze producten bevatten Het UltraCalming™ ingrediëntencomplex, met ingrediënten zoals Haver, Gember en Bisabolol, waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het gevoeligheid en irritaties helpt voorkomen. 

PRO TIP! Vind hier een huidexpert bij jou in de buurt voor een gratis Face Mapping ® huidanalyse en ontvang een gepersonaliseerd behandelplan en een daarbij afgestemd productadvies.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.