Het microbioom van de huid: wat is het & waarom is het belangrijk voor je huid?

Goede bacteriën bestaan wel en ze houden van prebiotica

microbioom in balans

_________ highlights _________

•  Een microbioom dat in balans is, is de sleutel tot een gezonde huid
• Goede bacteriën helpen de natuurlijk barrière van de huid te beschermen
• Prebiotica helpen het microbioom van de huid gezond en in balans te houden•


Wat zijn prebiotica en waarom zijn ze belangrijk voor huidverzorging?

Waarschijnlijk heb je de termen "microbioom" en "prebiotica" wel eens voor bij horen komen, maar weet je niet precies wat het betekent. Prebiotica en het microbioom van de huid staan bij de meest geavanceerde skincare echter vol in de schijnwerpers, en met recht. Een gebalanceerd microbioom is namelijk de sleutel tot een gezonde huid – prebiotica kunnen je helpen deze balans te vinden. Hoe werkt het? Lees hier een expert overzicht van de werking van prebiotica en hoe een gezond microbioom een must is voor een gezonde huid.

PRO TIP! gebruik bij onzuiverheden producten die niet de slechte bacteriën doden EN de goede bacteriën ondersteunen zoals het AGE bright clearing serum

Wat is het microbioom?

Om te beginnen bij het microbioom zelf, want wat is dit nu precies? Onze huid huist een brede verzameling aan micro-organismes die samen het microbioom vormen. Mensen zijn geneigd om van alle bacteriën te denken dat deze slecht zijn, maar de bacteriën die samen ons microbioom vormen spelen een belangrijke rol in de algemene gezondheid van de huid. Een gebalanceerd, gezond microbioom blokkeert namelijk de invloed van "slechte" bacteriën op onze huid. Recent onderzoek toont daarnaast aan dat bepaalde bacteriën binnen het microbioom van de huid, bijvoorbeeld S. epidermidis, een uitgesproken positieve impact hebben op de gezondheid van je huid.

Wat is het verschil tussen prebiotica en probiotica?

Prebiotica zijn voedsel voor probiotica, de levende micro-organismen in het microbioom oftewel de "goede" bacteriën. Het grootste voordeel van prebiotica is dat zij helpen om het aantal en de diversiteit van probiotica de laten groeien en op die manier bijdragen aan het onderhouden van een gezond microbioom. Dit beschermt dan op zijn beurt weer de lipide barrière van de huid. Samen versterken prebiotica en probiotica de beschermende werking van de huid.

Voor welk huidtype is prebiotische skincare geschikt?

Aangezien skincare producten met prebiotica ontwikkeld zijn om het microbioom van de huid in balans te brengen kunnen ze iedereens huid ondersteunen. Maar met dat in het achterhoofd is het goed te weten dat mensen met een vette huid, vaak een microbioom hebben dat uit balans is, dus voor hen is prebiotische skincare extra waardevol. Deze disbalans kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste, zorgt de overproductie van talg voor een toename van P. acnes bacteriën in het microbioom wat de huid gevoelig maakt voor onzuiverheden. Daarnaast zorgden de agressieve cleansers die vaak aangeraden worden aan mensen met een vette huid, er voor dat de natuurlijke beschermede barrière van de huid wordt verstoord. Hiermee riskeert men dat de huid uitdroogt en dat het microbioom uit balans raakt. Prebiotische skincare helpt het microbioom in balans te brengen door de goede bacteriën (zoals S. epidermidis) te voeden. Zo ondersteunen de krachtige prebiotica in de nieuwe Active Clay Cleanser en Active Moist een goede balans en hydratatie van de huid. Mocht je last hebben van onzuiverheden dan zijn er ook producten die juist de "slechte" bacteriën uitschakelen en de goede sparen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de  AGE Bright Spot Fader en het  AGE Bright Clearing Serum. Wil je een gezonde, stralende huid? Gebruik dan zeker skincare producten die het microbioom van je huid ultiem ondersteunen.

PRO TIP! Heb je last van een vette huid? Was je huid niet te vaak en gebruik een cleanser die de overtallige talg adsorbeert, maar je huidbarrière intact laat zoals de Active Clay Cleanser

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.