3 symptomen van een gevoelige huid die je niet mag negeren

sensitive skin model

De drie meest voorkomende symptomen van een gevoelige huid zijn: roodheid, irritatie en dehydratatie.

Dermalogica geeft tips om een gevoelige huid te voorkomen en te verminderen!

roodheid icon

Roodheid
Ongeacht of iemand altijd een gevoelige huid heeft of slechts een bepaalde periode gevoeligheid ervaart: gevoeligheid uit zich bij veel mensen in roodheid (rode bultjes, rode vlekken, een rood gezicht). De oorzaken variëren, maar veelvoorkomende triggers zijn over-exfoliatie, overmatige blootstelling aan de zon, allergieën, irritatie door bepaalde ingrediënten in cosmetica en pittig/gekruid eten.

Je hoeft niet met roodheid te leren leven! Als je weet wat de roodheid veroorzaakt kun je triggers voorkomen. Geadviseerd wordt om milde reinigingsproducten (UltraCalming Cleanser) en exfolianten te gebruiken en altijd een moisturizer met spf (sun protection factor) te gebruiken. Als je last hebt van opvliegers, gebruik dan producten die specifiek zijn geformuleerd om roodheid aan te pakken, hydrateren en de huidbarrière versterken zoals Redness Relief Essence.  
irritatie

Irritatie
Een gevoelige huid kan pijn doen! Het komt vaak voor dat mensen jeuk, steken en/of een branderig gevoel ervaren. Zoals ook geldt voor roodheid: oorzaken van huidirritatie verschillen per persoon, maar de meest voorkomende oorzaak is een verslechterde barrière lipidelaag. Wanneer deze barrière gezond is, beschermt deze de huid tegen vochtverlies en tegen irriterende, externe factoren. Bepaalde factoren kunnen de lipidelaag aantasten, wat resulteert in huidirritatie. Factoren die de lipidelaag kunnen verstoren zijn bijvoorbeeld irriterende ingrediënten (zoals SD alcohol), kunstmatige geurstoffen, parfum, overmatige exfoliatie en allergenen in de lucht.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om huidirritatie te behandelen en te voorkomen. Ten eerste: gebruik huidverzorgingsproducten die de huidbarrière versterken en beschermen – en gebruik deze producten regelmatig. Ten tweede: was je gezicht niet met heet water, dat stript de natuurlijke barrière lipidelaag. Gebruik liever lauwwarm water.

dehydratatie

Dehydratatie
Een trekkerige of ruwe huid, fijne lijntjes, schilfertjes: een droge huid kan zich uiten op verschillende manieren, maar de hoofdoorzaak is altijd dehydratatie. Wanneer de huidbarrière is aangetast is de huid niet alleen sneller gevoelig, maar heeft deze ook moeite met het vasthouden van vocht.

Om dehydratatie te voorkomen is het ten eerste belangrijk om voldoende water te drinken! Daarnaast is het belangrijk om een goede moisturizer te gebruiken, het liefst een die speciaal geformuleerd is voor de gevoelige huid en zonder kunstmatige geurstoffen en SD alcohol. Zorg er daarnaast voor dat je je huid op een milde manier wast. Ook kan het helpen om een alcoholvrije toner toe te voegen aan je verzorgingsroutine, zoals Dermalogica’s Multi-Active Toner. Spray gedurende de dag met deze toner op je gezicht voor extra hydratatie en verfrissing. 

Wil je meer weten over een gevoelige huid? Lees dan onze andere artikelen over de gevoelige huid en kom nog meer te weten hoe je deze kunt voorkomen en behandelen met onze UltraCalming producten. Last van een gevoelige huid en wil je graag persoonlijk huidadvies? Kom langs bij een van onze Dermalogica huidexperts voor een huidanalyse en persoonlijke huidtips om jouw gevoelige huid te verzachten.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.