Alles wat je moet weten over pigmentschade

Donkere vlekken, bruine plekken & meer: hyperpigmentatie ontrafeld.


Gezicht hyperpigmentatie


Bruine vlekken hebben een grote invloed op hoe oud mensen ons schatten. Een onderzoek toonde zelfs aan dat een persoon er door een oneffen huidtint er ruim 12 jaar ouder kan uitzien! De belangrijkste vragen: waar komen ze vandaan en wat kun je eraan doen?

Het helpt om kennis te verkrijgen over pigmentschade. De officiële term voor bruine plekken en andere vormen van huidverkleuring is hyperpigmentatie. In tegenstelling tot sproeten, zal hyperpigmentatie in de winter niet vervagen en, helaas, wordt het zichtbaarder naarmate we ouder worden.

Wat veroorzaakt het? Onregelmatige productie van melanine (het bruine of roodachtige pigment in de huid). Bepaalde triggers – met name blootstelling aan de zon zonder spf bescherming – veroorzaakt deze onregelmatige productie, die leidt tot kleur-ophopingen aan het huidoppervlak. Andere oorzaken zijn hormonale factoren (anticonceptiepil en zwangerschap) en post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) veroorzaakt door wondjes of littekens (denk aan een puistje of een diepe snee). Hormonale hyperpigmentatie en PIH worden beide versterkt door blootstelling aan de zon.


Slechts 30 minuten zonder bescherming in de zon kan een maand
inspanning om hyperpigmentatie tegen te gaan ongedaan maken.


Dus, wat kun je eraan doen? Ontdek wat hyperpigmentatie veroorzaakt – en hoe je het voorkomt.

doe een beroep op de experts
Vraag een Dermalogica huidexpert om een gratis Face Mapping ® huidanalyse om de oorzaak van de bruine plekken te achterhalen. Aan de hand van deze persoonlijke triggers kan de huidexpert de beste behandeling voor jouw huid samenstellen. Een professionele behandeling kan helpen om donkere plekken sneller uit te bannen!

gebruik dagelijks spf
Zonbescherming met spf voorkomt dat UV-stralen nieuwe plekken op de huid maakt – en helpt ook om de kleurintensiteit van de reeds aanwezige plekken te reguleren. Draag dagelijks zonbescherming om ook optimaal resultaat te behouden van behandelingen. Slechts 30 minuten zonder bescherming in de zon kan namelijk een maand inspanning om hyperpigmentatie tegen te gaan ongedaan maken!

ken je ingrediënten
Er zijn een aantal ingrediënten die helpen om hyperpigmentatie aan te pakken, waarvan Vitamine C veruit de krachtigste is. Als een van de krachtigste antioxidanten die er is, is het zeer effectief in het opsporen van vrije radicalen. Nieuw onderzoek toont aan dat het ook het natuurlijk afweersysteem van de huid kan verbeteren en kan helpen de huid te verdedigen tegen toekomstige oxidatieve stress. Hierdoor wordt de huid van binnenuit én van buitenaf effectief verhelderd. Zorg ervoor dat je een Vitamine C-formule kiest die zowel stabiel is als ook goed biologisch beschikbaar.

heb geduld
Er is geen snelle oplossing voor hyperpigmentatie: het kan ten minste 30 dagen duren voor de huidverzorgingsroutine (met spf) enig effect laat zien. Bovendien kunnen sommige vlekken donkerder lijken voordat ze lichter worden: wanneer je exfolieert komt de hyperpigmentatie namelijk geleidelijk dichter naar het huidoppervlak toe. Maar blijf het dan vooral volhouden, uiteindelijk zul je een heldere, stevigere en meer stralende huid krijgen.

Alles wat je moet weten over huidschade Alles wat je moet weten over huidschade
Lees meer
Pigmentvlekken en hormonen Pigmentvlekken en hormonen
Lees meer